Prije 16 god. napadnute su SAD, od tad više ništa nije isto

Tanjug
Prije 16 god. napadnute su SAD, od tad više ništa nije isto

Vašington - Prije 16 godina, 11. septembra 2001. teroristi iz redova Al Kaide izveli su terorističke napade u SAD. Amerika svake godine obilježava ovaj datum.

Prvi put će Donald Tramp, kao predsjednik SAD, prisustvovati obilježavanju godišnjice terorističkih napada. Bijela kuća je saopštila da će Tramp i prva dama Melanija prisustvovati komemorativnoj svečanosti, na kojoj će biti održan minuta ćutanja u znak sjećanja na skoro 3.000 osoba ubijenih prije 16 godina.

Planirano je da se minut ćutanja održi u vrijeme kada je prvi avion udario u jednu od dvije kule bliznakinje Trgovinskog centra u Njujorku. Tramp planira da zatim otputuje u Vašington gdje će prisustovati obilježavanju godišnjice napada u Pentagonu, prenosi AP.

Potpredsjednik SAD Majk Pens predstavljaće vašingtonsku administraciju na ceremoniji u blizini Šenksvila.

U Americi se obilježavanje godišnjice tradicionalno održava u Nacionalnom memorijalnom centru, koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra, gdje su srušene dvije "kule bliznakinje".

Odavanje pošte žrtvama u Memorijalnom centru uključuje i čitanje imena stradalih u napadima 1993. i 2001. godine, dok uveče dva snopa plave svjetlosti uperena ka nebu podsjećaju na srušene kule Svjetskog trgovinskog centra.

Napadi, koje je izvela teroristička organizacija Al Kaida, počeli su udarima dva oteta aviona koji su srušili "kule bliznakinje" poslije čega je uslijedio udar trećeg aviona na zgradu Pentagona u Vašingtonu. Na kraju je oboren avion u Pensilvaniji. Ukupan bilans žrtava bio je 2.997 ljudi.

Među žrtvama 11. septembra bilo je i 372 stranaca, od kojih je i jedan državljanin Srbije.

Nadležne službe SAD kasnije su ocijenile da je "mozak" napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin.

Komandosi američke vojske izveli su u proljeće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gdje se krio vođa Al Kaide, Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana