Прије 16 год. нападнуте су САД, од тад више ништа није исто

Танјуг
Прије 16 год. нападнуте су САД, од тад више ништа није исто

Вашингтон - Прије 16 година, 11. септембра 2001. терористи из редова Ал Каиде извели су терористичке нападе у САД. Америка сваке године обиљежава овај датум.

Први пут ће Доналд Трамп, као предсједник САД, присуствовати обиљежавању годишњице терористичких напада. Бијела кућа је саопштила да ће Трамп и прва дама Меланија присуствовати комеморативној свечаности, на којој ће бити одржан минута ћутања у знак сјећања на скоро 3.000 особа убијених прије 16 година.

Планирано је да се минут ћутања одржи у вријеме када је први авион ударио у једну од двије куле близнакиње Трговинског центра у Њујорку. Трамп планира да затим отпутује у Вашингтон гдје ће присустовати обиљежавању годишњице напада у Пентагону, преноси АП.

Потпредсједник САД Мајк Пенс представљаће вашингтонску администрацију на церемонији у близини Шенксвила.

У Америци се обиљежавање годишњице традиционално одржава у Националном меморијалном центру, који се налази на мјесту некадашњег Свјетског трговинског центра, гдје су срушене двије "куле близнакиње".

Одавање поште жртвама у Меморијалном центру укључује и читање имена страдалих у нападима 1993. и 2001. године, док увече два снопа плаве свјетлости уперена ка небу подсјећају на срушене куле Свјетског трговинског центра.

Напади, које је извела терористичка организација Ал Каида, почели су ударима два отета авиона који су срушили "куле близнакиње" послије чега је услиједио удар трећег авиона на зграду Пентагона у Вашингтону. На крају је оборен авион у Пенсилванији. Укупан биланс жртава био је 2.997 људи.

Међу жртвама 11. септембра било је и 372 странаца, од којих је и један држављанин Србије.

Надлежне службе САД касније су оцијениле да је "мозак" напада био Халид Шеик Мухамед, који је ухваћен у марту 2003. године у Пакистану, а у фебруару 2008. године оптужен за ратни злочин.

Командоси америчке војске извели су у прољеће 2011. године препад на једно имање у Пакистану гдје се крио вођа Ал Каиде, Осама бин Ладен, оптужен да је одговоран за терористичке нападе на САД и ликвидирале га.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана