Presuda zbog tajnih zatvora CIA

B92
Presuda zbog tajnih zatvora CIA

Strazbur - Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Poljska prekršila međunarodnu povelju o ljudskim pravima dozvoljavajući da CIA ima tajne zatvore u toj zemlji.

U presudi suda u Strazburu se navodi da je Poljska prekršila više članova Evropske konvencije o ljudskim pravima i to onih koji se tiču mučenja, prava na slobodu i prava na pravni lijek za žrtve kriminala.

Sud je presudio po privatnoj tužbi dvojice Saudijaca Abua Zubaida i Abda al-Rahim al-Naširija, koji su naveli da su mučeni u tajnom "crnom" zatvoru CIA u jednoj šumi u Poljskoj.

Obojica su sada zatvorenici u Gvantanamu, a pred sudom su rekli da su 2002. godine uz znanje vlasti Poljske prebačeni u tu zemlju.

Sud je naložio Poljskoj da isplati Al-Naširiju 100.000 evra odštete, a Zubajdahu 130.000 evra.

Poljske vlasti su ranijih godina demantovale postojanje zatvora CIA na svojoj teritoriji, a SAD su priznale da je zatvarala osumnjičene da pripadaju Al Kaidi u zatvorima na teritorijama van jurisdikcije SAD, ali nikada nisu javno otkrile lokacije.

Vašington post je početkom godine objavio priču o finansiranju tajnih zatvora, a u tekstu je navedeno da je zatvor u Poljskoj osnovan u martu 2002. godine.

"Veći dio pritvorenih pripadnika Al Kaide prebacuje se u jednu kuću u mjestu Stare Kijekuti, na tri sata vožnje od Varšave. Tu su, piše list, korišćeni razni metodi u islijeđivanju, poput davljenja pod vodom i iscrpljivanja nespavanjem", pisao je navodi vašingtonski dnevnik.

Prema saznanjima "Posta", CIA je taj zatvor napustila u septembru 2003. godine, i većinu pritvorenika prebacila u Rumuniju i Maroko, a kasnije i u Litvaniju.

Informacija o postojanju tajnih zatvora CIA na teritoriji istočnoevropskih zemalja pojavila se još u novembru 2005. godine u izvještaju švajcarskog parlamentarca Dika Martija, koji je kasnije radio izvještaj o zločinima na Kosovu.

Tada su SIA i rumunski zvaničnici takođe odlučno negirali postojanje takvih centara i pozvali Martija i stranu štampu da posjete sva mjesta za koja je postojala sumnja da su u njima zatvori CIA.

Dik Marti je tada priznao da ne posjeduje konačne dokaze, ali je ocjenio da podaci kojima raspolaže opravdavaju nastavak istrage.

Kasnije je ta tema više puta pokretana u medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana