Пресуда због тајних затвора CIA

Б92
Пресуда због тајних затвора CIA

Стразбур - Европски суд за људска права пресудио је да је Пољска прекршила међународну повељу о људским правима дозвољавајући да CIA има тајне затворе у тој земљи.

У пресуди суда у Стразбуру се наводи да је Пољска прекршила више чланова Европске конвенције о људским правима и то оних који се тичу мучења, права на слободу и права на правни лијек за жртве криминала.

Суд је пресудио по приватној тужби двојице Саудијаца Абуа Зубаида и Абда ал-Рахим ал-Наширија, који су навели да су мучени у тајном "црном" затвору CIA у једној шуми у Пољској.

Обојица су сада затвореници у Гвантанаму, а пред судом су рекли да су 2002. године уз знање власти Пољске пребачени у ту земљу.

Суд је наложио Пољској да исплати Ал-Наширију 100.000 евра одштете, а Зубајдаху 130.000 евра.

Пољске власти су ранијих година демантовале постојање затвора CIA на својој територији, а САД су признале да је затварала осумњичене да припадају Ал Каиди у затворима на територијама ван јурисдикције САД, али никада нису јавно откриле локације.

Вашингтон пост је почетком године објавио причу о финансирању тајних затвора, а у тексту је наведено да је затвор у Пољској основан у марту 2002. године.

"Већи дио притворених припадника Ал Каиде пребацује се у једну кућу у мјесту Старе Кијекути, на три сата вожње од Варшаве. Ту су, пише лист, коришћени разни методи у ислијеђивању, попут дављења под водом и исцрпљивања неспавањем", писао је наводи вашингтонски дневник.

Према сазнањима "Поста", CIA је тај затвор напустила у септембру 2003. године, и већину притвореника пребацила у Румунију и Мароко, а касније и у Литванију.

Информација о постојању тајних затвора CIA на територији источноевропских земаља појавила се још у новембру 2005. године у извјештају швајцарског парламентарца Дика Мартија, који је касније радио извјештај о злочинима на Косову.

Тада су СIA и румунски званичници такође одлучно негирали постојање таквих центара и позвали Мартија и страну штампу да посjете сва мjеста за која је постојала сумња да су у њима затвори CIA.

Дик Марти је тада признао да не посjедује коначне доказе, али је оцjенио да подаци којима располаже оправдавају наставак истраге.

Касније је та тема више пута покретана у медијима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана