Prestonica smrti na 75 kilometara od Bijele kuće

Glas Srpske
Prestonica smrti na 75 kilometara od Bijele kuće

Baltimor - Policija je tokom ove godine u Baltimoru evidentirala 297 ubistava. Nije riječ o nekom gradu u Nigeriji, Indiji ili Brazilu već u SAD.

Takva crna statistika nije zabilježena ni u naseljenim mjestima u ratnoj zoni... A najopasniji grad u SAD nalazi se samo 75 kilometara od Bijele kuće, gotovo u samom komšiluku američkog predsjednika Donalda Trampa.

Zahvaljujući tvitovima Donalda Trampa većina Amerikanaca smatra Čikago najopasnijim gradom u SAD. Međutim, ako se gleda broj ubistava po glavi stanovnika, Čikago debelo zaostaje za Baltimorom. Još jedan podatak dovoljno govori o tome šta se događa - u Baltimoru se ove godine dogodilo 297 ubistava. To je mnogo više nego u 8,5 miliona velikom Njujorku.

Stručnjaci smatraju da će opasni lučki grad ove godine srušiti rekord po broju ubistava iz 1993. godine. Tada je policija zabilježila 353 žrtve obračuna. Statistika otkriva da je više od 90 odsto ubijenih crne rase, a većina je povezana s drogom. Nažalost, situacija je toliko eskalirala da problemi s drogom nisu jedini. Tako je u septembru ubijena žena pred očima svoje djece zbog nekakvog ukradenog bicikla, a nekoliko dana poslije u kući na istoku grada pronađen je zaklan 97-godišnjak. Nekoliko sedmica ranije ubijen je Dion Smit, mlađi brat portparola baltimorske policije.

- Dosta mi je više haštagova, poruka: "Počivaj u miru" i glupih majica. Vrijeme da se pokrenemo i zaustavimo to nasilje. Sve je na nama, pogotovo običnim ljudima iz ulice. Vrijeme je da se kaže dosta - rekao je portparol T.J. Smit nakon što su mu ubili brata.

I čini se da je ljudima stvarno prekipjelo. Latonija Brajant prije tri godine izgubila je 24-godišnjeg sina Ernesta Brnsa, koji je likvidiran nakon što ga je banda izvukla iz automobila i ostavila nasred ulice poput psa. Zašto su ga ubili, do danas nije sasvim jasno - nikada nije bio uhapšen, nikada nije bio povezan s drogom...

Shrvana Latonija nikada nije dočekala da krivci budu kažnjeni za svoje zlodjelo, a u jednom trenutku razmišljala je da sama sebi oduzme život. Sreća u nesreći je da u takvom užasnom gradu ona nije jedina koju je zadesila takva sudbina. Majke ubijenih sinova i kćeri u velikoj tuzi pronašle su zajednički jezik i odlučile su da djeluju.

O problemima u Baltimoru na kraju je progovorio i poznati Dejvid Sajmon, čovjek koji gradsku crnu hroniku ima u malom prstu. On smatra da je eskalacija nasilja uslijedila nakon smrti Fredija Greja, mladića koji je izgubio život u policijskoj "marici". Za njegovu smrt optuženo je šest policajaca, iako je na kraju otkriveno da ga nisu tukli. Barem ne u kombiju. Naime, mladić je zaradio fatalnu povredu kičme tokom transporta, jer - nije bio vezan. Kombi je očigledno jurio putem, naglo skretao, a Grej je letio na sve strane u metalnom kavezu. Takođe, tužiteljica grada Baltimora Merilin J. Mezbi utvrdila je niz nepravilnosti kod samog hapšenja. Greju su policajci zavezali ruke i noge, ali su u kombiju očigledno zaboravili da ga vežu bezbjednosnim pojasom.

Sajmon smatra da je odluka tužiteljice bila - pogrešna.

- Mezbi je poslala poruku policajcima da će zbog nepravilnog hapšenja završiti u zatvoru. Na kraju smo došli do situacije da policajci više ne žele da rizikuju, već sjede u automobilu i ne pada im na pamet da čiste ulice od dilera - kaže Sajmon.

S druge strane, Mezbi nije htjela da priča o tom slučaju, ali se zato raspričala o situaciji u gradu.

- U velikoj smo krizi! Neki dan je ubijen starac, dan poslije majka osmoro djece... Strašno! Policija to ne može sama riješiti, vrijeme je da se građeni aktiviraju, da cijela zajednica ustane na noge - rekla je Mezbi i dodala da je najveći problem Baltimora manjak povjerenja građana prema onima koji bi trebalo da ih štite.

Zaboravljeni

U istočnom Baltimoru odrastao je i Ralf Mur. On se nadao da će protesti nakon smrti tamnoputog mladića pomaknuti nešto s mrtve tačke, ali sve što je uslijedilo poslije toga je - noćna mora.

- Srce mi se slama kad vidim što se događa. Siromaštvo, očaj, ubistva, droga, oružje... Svi su zaboravili na nas - rekao je Mur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana