Престоница смрти на 75 километара од Бијеле куће

Глас Српске
Престоница смрти на 75 километара од Бијеле куће

Балтимор - Полиција је током ове године у Балтимору евидентирала 297 убистава. Није ријеч о неком граду у Нигерији, Индији или Бразилу већ у САД.

Таква црна статистика није забиљежена ни у насељеним мјестима у ратној зони... А најопаснији град у САД налази се само 75 километара од Бијеле куће, готово у самом комшилуку америчког предсједника Доналда Трампа.

Захваљујући твитовима Доналда Трампа већина Американаца сматра Чикаго најопаснијим градом у САД. Међутим, ако се гледа број убистава по глави становника, Чикаго дебело заостаје за Балтимором. Још један податак довољно говори о томе шта се догађа - у Балтимору се ове године догодило 297 убистава. То је много више него у 8,5 милиона великом Њујорку.

Стручњаци сматрају да ће опасни лучки град ове године срушити рекорд по броју убистава из 1993. године. Тада је полиција забиљежила 353 жртве обрачуна. Статистика открива да је више од 90 одсто убијених црне расе, а већина је повезана с дрогом. Нажалост, ситуација је толико ескалирала да проблеми с дрогом нису једини. Тако је у септембру убијена жена пред очима своје дјеце због некаквог украденог бицикла, а неколико дана послије у кући на истоку града пронађен је заклан 97-годишњак. Неколико седмица раније убијен је Дион Смит, млађи брат портпарола балтиморске полиције.

- Доста ми је више хаштагова, порука: "Почивај у миру" и глупих мајица. Вријеме да се покренемо и зауставимо то насиље. Све је на нама, поготово обичним људима из улице. Вријеме је да се каже доста - рекао је портпарол Т.Ј. Смит након што су му убили брата.

И чини се да је људима стварно прекипјело. Латонија Брајант прије три године изгубила је 24-годишњег сина Ернеста Брнса, који је ликвидиран након што га је банда извукла из аутомобила и оставила насред улице попут пса. Зашто су га убили, до данас није сасвим јасно - никада није био ухапшен, никада није био повезан с дрогом...

Схрвана Латонија никада није дочекала да кривци буду кажњени за своје злодјело, а у једном тренутку размишљала је да сама себи одузме живот. Срећа у несрећи је да у таквом ужасном граду она није једина коју је задесила таква судбина. Мајке убијених синова и кћери у великој тузи пронашле су заједнички језик и одлучиле су да дјелују.

О проблемима у Балтимору на крају је проговорио и познати Дејвид Сајмон, човјек који градску црну хронику има у малом прсту. Он сматра да је ескалација насиља услиједила након смрти Фредија Греја, младића који је изгубио живот у полицијској "марици". За његову смрт оптужено је шест полицајаца, иако је на крају откривено да га нису тукли. Барем не у комбију. Наиме, младић је зарадио фаталну повреду кичме током транспорта, јер - није био везан. Комби је очигледно јурио путем, нагло скретао, а Греј је летио на све стране у металном кавезу. Такође, тужитељица града Балтимора Мерилин Ј. Мезби утврдила је низ неправилности код самог хапшења. Греју су полицајци завезали руке и ноге, али су у комбију очигледно заборавили да га вежу безбједносним појасом.

Сајмон сматра да је одлука тужитељице била - погрешна.

- Мезби је послала поруку полицајцима да ће због неправилног хапшења завршити у затвору. На крају смо дошли до ситуације да полицајци више не желе да ризикују, већ сједе у аутомобилу и не пада им на памет да чисте улице од дилера - каже Сајмон.

С друге стране, Мезби није хтјела да прича о том случају, али се зато распричала о ситуацији у граду.

- У великој смо кризи! Неки дан је убијен старац, дан послије мајка осморо дјеце... Страшно! Полиција то не може сама ријешити, вријеме је да се грађени активирају, да цијела заједница устане на ноге - рекла је Мезби и додала да је највећи проблем Балтимора мањак повјерења грађана према онима који би требало да их штите.

Заборављени

У источном Балтимору одрастао је и Ралф Мур. Он се надао да ће протести након смрти тамнопутог младића помакнути нешто с мртве тачке, али све што је услиједило послије тога је - ноћна мора.

- Срце ми се слама кад видим што се догађа. Сиромаштво, очај, убиства, дрога, оружје... Сви су заборавили на нас - рекао је Мур.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана