Preminuo ser Nikolas Vinton, britanski Šindler

Tanjug
Preminuo ser Nikolas Vinton, britanski Šindler

U Londonu je u 106. godini umro spasilac stotina jevrejske djece iz Češke pod nacističkom okupacijom, ser Nikolas Vinton.

On je 1938. i 1939. godine prebacio 699 jevrejskih dječaka i djevojčica vozovima preko Njemačke u Veliku Britaniju gdje im je obezbjedio engleske hraniteljske porodice da sačekaju kraj rata, javljaju češki mediji.

Smrt Vintona agencijama je potvrdio danas njegov zet.

Upravo na današnji dan, 1. jula prije 76 godina krenuo je iz Praga u London voz sa najvećom grupom, sa 241 jevrejskim dijetetom koje su njihovi roditelji dali da odu u nepoznato kako bi im spasili život, a sami su većinom stradali u holokaustu.

Kao mladi agent za prodaju nekretnina, Nikolas Vinton se 1938. godine obreo u Pragu kao dobrovoljac Britanskog komiteta za pomoć izbjeglicama i izvukao je u nekoliko specijalnih vozova, plombiranih tokom prelaska preko Njemačke za koje je izmoljakao odobrenje od vlasti i od Hitlerovog Berlina čak 669 jevrejske djece.

Posljednji voz, septembra 1939. godine nije krenuo iz Praga jer je počeo Drugi svjetski rat.

Vintonov podvig prekrila je nakon rata prašina zaborava, pošo skromno o njemu nije nikome govorio i otkrila ga je tek 80-tih godina prošlog vijeka istoričarka Holokausta Elizabeta Maksvel.

BBC je Vintonu pred TV kamerama priredio tada nezaboravno iznenađenje - kada je okupio stotine "njegove" djece a na britanskog Šindlera ponovo je podsjetio slovački režiser Matej Minač sa tri dokumentarna filma 1999., 2002. i 2011. godine.

"Nikijeva porodica", kako opisuje istoimeni Minačev posljednji dokumentarac broji danas preko 5.000 ljudi rasutih širom svijeta, "Vintonove djece" i njihovih potomaka.

Entuzijasti iz Češke zajedno sa spasenom "Vintonovom djecom" dosjetili su se 2009. godine da bi mogli da spoje 70. godišnjicu dječijih jevrejskih transporta iz Praga u Englesku u starateljske porodice i 100. rođendan samog Vintona i ponovo su uputili jedan voz sa starim vagonima iz onog vremena istom trasom dugom preko 1.200 kilometara preko Njemačke i Holandije.

Ser Nikolas Vinton je zbog podviga poslije rata dobio više britanskih i čeških odlikovanja, a od britanske kraljice Elizabete II i plemićku titulu.

Posljednje, najviše državno češko odlikovanje, Orden Bijelog lava preuzeo je krajem oktobra prošle godine, lično u zamku Lani kraj Praga od predsjednika Češke Miloša Zemana.

"Na neki način nije trebalo da živim tako dugo da dam priliku svim tim ljudima da preuveličavaju to što sam napravio, čini mi se, prije 100 godina. Ja sam samo imao sreće da budem u pravo vrijeme na pravom mestu", kazao je preuzimajući odlikovanje Vinton.

Desetine hiljada čeških đaka potpisali su 2007. godine prijedlog da Nikolas Vinton dobije Nobelovu nagradu za mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana