Преминуо најдуговјечнији вођа мафије у историји

Агенције
Преминуо најдуговјечнији вођа мафије у историји

Њујорк - Бивши вођа велике њујоршке криминалне банде Кармајн Персико преминуо је данас у затвору гдје је одслужио 33 године од 139 година на колико је био осуђен.

Персиков адвокат Бенсон Вејнтрауб изјавио је да је он умро од компликација насталих због дијабетеса. За собом је оставио супругу, двоје дјеце и 15 унука.

Овај 85-годишњак је био познат као Змија, што је надимак који је наводно мрзио. Сматра се да је наставио да води своју криминалну организацију иза решетака, што га чини једним од најдуговечнијих вођа мафије у историји, преноси ББЦ.

Персико је рођен у Бруклину 1933. године, као син стенографа адвокатске канцеларије. Напустио је средњу школу и постао вођа уличне банде и имао је 17 година, када је ухапшен због фаталног премлаћивања другог младића у борби у парку. Оптужбе су одбачене.

Персико је напредовао у организацији Коломбо, једној од пет криминалних “породица” у италијанско-америчкој мафији у Њујорку у то вријеме, на чије је чело стао 1970-их година, након сукоба са другим вођама банди.

Тек послије историјског судског процеса из 1986. године, који је предводио Руди улијани, касније градоначелник Њујорка и садашњи адвокат предсједника Доналда Трампа, Персико је коначно стрпан у затвор.

Персико се на суду сам бранио, али је проглашен кривим што је као вођа породице Коломбо изнудио милионе долара од синдиката и грађевинских компанија.

“Он је најфасцинантнија фигура коју сам срео у свијету организованог криминала”, рекао је бивши савезни тужилац Едвард МекДоналд за Нењ Yорк Тимес.

“Због свог чувења по интелигенцији и жилавости, био је легенда већ са 17 година, а касније је као шеф мафије постао херој у одређеним дјеловима Бруклина”, рекао је МекДоналд.

Персико се доводи у везу са 20 убистава – нека је сам извршио, а за нека је био налогодавац.

Он је такође оптужен да је био умијешан у напад, провалу, покушај силовања, отмицу, поседовање нерегистрироване пушке и друге оптужбе.

Једном приликом 1961. године догодило се чак да је полицајац угледао Персика како дави једног мушкарца конопцем. Због недовољног броја свједока, међутим, оптужбе су одбачене. Таква ситуација је била веома честа у покушајима тужилаца да оптуже Персика.

Персиков адвокат, Бенсон Вејнтрауб тврдио је да Персико није био добро збринут у затвору, што је допринело његовој смрти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана