Преминуо Рихард фон Вајцекер

Агенције
Преминуо Рихард фон Вајцекер

Берлин - Бивши њемачки предсједник Рихард фон Вајцекер, који је подстакао своју земљу да се успротиви нацистичкој прошлости, умро је у 95 години.

Кабинет предсједника Јоахима Гаука данас је објавио смрт Вајцекера, аристократе и елоквентне фигуре која је била на челу државе од 1984. до 1994. и током свог десетогодишњег мандата се борио против насиља радикалне деснице.

Кабинет предсједника Јоахима Гаука данас је објавио смрт Вајцекера, аристократе и елоквентне фигуре која је била на челу државе од 1984. до 1994.

Рихард фон Вајцекер залагао се за Немачку која је нашла свој пут до центра демократске породице људи. Он се залагао за федералну републику која се суочила са својом прошлошћу, рекао је садашњи њемачки предсједник Јоахим Гаук у изјави саучешћа Вајцекеровој удовици.

Његов говор из маја 1985, 40 година од како је нацистичка Њемачка изгубила у Другом свјетском рату, оснажио је додатно његову репутацију оличења моралне свијести нације.

Његов напор да сународнике суочи са холокаустом наишао је на похвале на свим странама.

"Сви ми, криви или не, млади или стари, морамо да прихватимо прошлост. Све нас погађају њене посљедице, којима смо изложени.

Свако ко затвара очи пред прошлошћу, слеп је за садашњост", рекао је Вајцекер, који је био обичан војник у армији нацистичког вође Адолфа Хитлера.

Он је њемачком парламенту рекао да је 8. мај био дан ослобођења.

"Све нас је ослободио система националсоцијалистичке тираније", истакао је он.

Вајцекер је у октобру 1985. отишао у прву посјету Израелу једног западнонемачког предсједника.

Његов израелски колега Хаим Херцог оцјенио је да су Вајцекеру његове изјаве "дале специјално мјесто у историји Њемачке".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана