Премијер Лофвен одбио да поднесе оставку

Срна
Премијер Лофвен одбио да поднесе оставку

Стокхолм - Шведски премијер Стефан Лофвен одбио је позиве опозиције да поднесе оставку послије јучерашњих општих избора који су окончани минималном предношћу владајућих странака, док је порасла подршка анти-имиграциони оријентисаним Шведским демократама.

“Све пристојне странке треба да сачекају коначне изборне резултате”, рекао је у обраћању својим присталицама Лофвен, лидер Социјалдемократске партије.

Лофвен је додао да жели да води земљу док се не формира нови сазив скупштине. Парламент се неће састати још двије седмице.

Он је признао да је “без сумње, желио бољи резултат”, али је додао да су социјалдемократе највећа странка, пренијела је ДПА.

Према резултатима гласова из 6.000 до 6.004 округа, његова странка добила је 101 мандат у парламенту, 12 мање него у досадашњем сазиву.

Лофвенов лијево оријентисани блок добио је 40,6 одсто гласова, док је опозициони блок десног центра добио 40,3 одсто гласова.

Заједно са савезницима из Зелених и Љевичарске партије, Лофвенов блок имаће 144 мандата, два више од опозиционих снага које предводи конзервативна Умјерена странка.

Још нису пребројани гласови лица која су гласала у иностранству. Коначни резултати очекују се у сриједу, 12. септембра.

За већину у скупштини од 349 мјеста потребно је 175 мандата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана