Prekinut sastanak Trampa i Kima

Agencije
Prekinut sastanak Trampa i Kima

Hanoj - Samit predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una se završio ranije nego što je planirano.

Predsjedničke kolone vozila dvojice lidera napustile su hotel u kome su održani pregovori.

“Kamens poticanja”, kako prenose agencije, bile su sankcije koje su SAD uvele Sjevernoj Koreji zbog nuklearizacije, i od kojih očigledno Tramp ne želi da odustane.

Kada su Trampa novinari pitali da li je on bio taj koji je prekinuo sastanak, on je odgovorio: “Neću da kažem da li je to bila moja odluka, jer kakve to veze ima sada. Ali, nastavićemo vezu.”

“Sada smo odlučili da ništa ne potpisujemo, vidjećemo kako će ići. Kim je odličan momak i Sjeverna Koreja ima ogroman potencijal. Sankcije će ostati i dalje, ništa nismo dali. Sjeverna Koreja želi da im ukinemo sankcije, ali nije učinila dovoljno. Sjeverna Koreja je bila spremna da nuklearizuje neka područja, ali SAD nisu bile spremne da ukinu sankcije zbog toga. Kim ima svoju viziju, a ona nije baš kao naša. Odlučili smo da odšetamo od sporazuma za sada, vidjećemo šta će biti dalje”, kazao je Tramp na konferenciji za medije, održanoj dva sata ranije zbog prekidanja sastanka.

On je rekao da je na savjet državnog sekretara Majka Pompea odlučio da ne potpiše nikakav sporazum ovog puta, prenio je “Blic”.

“Napravili smo veliki napredak, ali nismo stigli do onoga što ima smisla za SAD. Kim nije uradio sve što smo tražili od njega, nije bio spreman. Ali, optimističan sam, napravićemo napredak i ispuniti cilj da denuklearizujemo Sjevernu Koreju i učinimo građane cijelog svijeta bezbjednim”, rekao je Pompeo.

Tramp je rekao i da mu je Kim obećao da neće više testirati nuklearno oružje i da mu on vjeruje.

Dvojica lidera održala su svoj drugi sastanak u četvrtak ujutru u hotelu Metropol Hanoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana