Pred Trampom 11 opasnih sedmica

Glas Srpske
Pred Trampom 11 opasnih sedmica

Vašington - Stanje u američkoj politici je tokom proteklih godinu i po često nalikovalo na cirkus, u kojem ludilo nikada ne prestaje, ali bi, ipak, narednih 11 sedmica mogle biti najnapetiji period vladavine američkog predsjednika Donalda Trampa, uz moguće najveće posljedice.

Prema pisanju “Vašington posta”, Trampa očekuju brojni izazovi, među kojima je prvi opasan izazov - slučaj protiv njegovog bivšeg advokata Majkla Koena.

Federalne vlasti su istraživale da li je Koen prevario banku i poresku službu i pribavio zajmove u iznosu od preko 20 miliona dolara za kompanije u njegovom i u vlasništvu  njegove porodice, i provjeravale su da li je prekršio zakone o finansiranju kampanje ili neke druge kada je pomogao da se naprave ugovori kojim bi se platilo ćutanje žena koje tvrde da su imale aferu sa Trampom.

Koen se u utorak izjasnio krivim za kršenje zakona o finansiranju kampanje i druge optužbe, navodeći da je po nalogu kandidata za federalni položaj organizovao isplate da bi uticao na predsjedničke izbore 2016. godine.

Specijalni savjetnik Robert Mjuler bi uskoro mogao da iznese nove optužnice ili čak i objavi finalni izvještaj istrage ruskog miješanja u Trampovu kampanju.

Tramp će vjerovatno nastaviti da ukida pristup povjerljivim dokumentima svojim kritičarima iz obavještajne zajednice, što će dovesti do još veće osude i od strane Demokratske partije i od strane Republikanske partije, kao i sve veće poređenje sa Ričardom Niksonom. Njegova bivša savjetnica Omarosa Manigo Njuman će nastaviti da objavljuje snimke razgovora u Bijeloj kući. Uskoro će početi i saslušanje povodom imenovanja Breta Kavanoa kao sudije Vrhovnog suda. To su samo neke stvari koje će se uskoro desiti, a postoje i  nepredvidive posljedice koje može izazvati Trampovo ponašanje. Njegov trgovinski sukob sa drugim državama je do sada izazvao samo gubitke radnih mjesta i nesigurnosti, a moguće su i nove međunarodne krize i konflikti sa američkim saveznicima. Sve će kulminirati izborima za Kongres u novembru.

Manafort kriv

Bivši šef izborne kampanje predsjednika Donalda Trampa, Pol Manafort, proglašen je u krivim po osam tačaka optužnice za poresku i bankarsku prevaru. Suđenje republikanskom operativcu, prvo je u okviru istrage o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016.

- Loše sam zbog Pola iako u to nisam umiješan - kazao je Tramp.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana