Пред Трампом 11 опасних седмица

Глас Српске
Пред Трампом 11 опасних седмица

Вашингтон - Стање у америчкој политици је током протеклих годину и по често наликовало на циркус, у којем лудило никада не престаје, али би, ипак, наредних 11 седмица могле бити најнапетији период владавине америчког предсједника Доналда Трампа, уз могуће највеће посљедице.

Према писању “Вашингтон поста”, Трампа очекују бројни изазови, међу којима је први опасан изазов - случај против његовог бившег адвоката Мајкла Коена.

Федералне власти су истраживале да ли је Коен преварио банку и пореску службу и прибавио зајмове у износу од преко 20 милиона долара за компаније у његовом и у власништву  његове породице, и провјеравале су да ли је прекршио законе о финансирању кампање или неке друге када је помогао да се направе уговори којим би се платило ћутање жена које тврде да су имале аферу са Трампом.

Коен се у уторак изјаснио кривим за кршење закона о финансирању кампање и друге оптужбе, наводећи да је по налогу кандидата за федерални положај организовао исплате да би утицао на предсједничке изборе 2016. године.

Специјални савјетник Роберт Мјулер би ускоро могао да изнесе нове оптужнице или чак и објави финални извјештај истраге руског мијешања у Трампову кампању.

Трамп ће вјероватно наставити да укида приступ повјерљивим документима својим критичарима из обавјештајне заједнице, што ће довести до још веће осуде и од стране Демократске партије и од стране Републиканске партије, као и све веће поређење са Ричардом Никсоном. Његова бивша савјетница Омароса Маниго Њуман ће наставити да објављује снимке разговора у Бијелој кући. Ускоро ће почети и саслушање поводом именовања Брета Каваноа као судије Врховног суда. То су само неке ствари које ће се ускоро десити, а постоје и  непредвидиве посљедице које може изазвати Трампово понашање. Његов трговински сукоб са другим државама је до сада изазвао само губитке радних мјеста и несигурности, а могуће су и нове међународне кризе и конфликти са америчким савезницима. Све ће кулминирати изборима за Конгрес у новембру.

Манафорт крив

Бивши шеф изборне кампање предсједника Доналда Трампа, Пол Манафорт, проглашен је у кривим по осам тачака оптужнице за пореску и банкарску превару. Суђење републиканском оперативцу, прво је у оквиру истраге о руском мијешању у америчке предсједничке изборе 2016.

- Лоше сам због Пола иако у то нисам умијешан - казао је Трамп.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана