Povratak Kenedijevih na čelo SAD?

Agencija
Povratak Kenedijevih na čelo SAD?

Vašington - Džozef Patrik Kenedi, unuk Roberta Kenedija, mogao bi da bude novi izbor demokrata za Bijelu kuću, odnosno za protivkandidata aktuelnom predsjedniku Donaldu Trampu 2020. godine.

Analitički portali prenose da Džozef ima 37 godina, izabran je u saveznoj državi Masačusets za člana američkog Kongresa, a nekadašnji predsjednik SAD, ubijeni Džon Kenedi, bio mu je "prastric".

Kenedi tečno govori španski, jer je dvije godine proveo volontirajući u Dominikanskoj Republici.

Veliki dio života proveo je u Novoj Engleskoj, ne pije alkohol, a karijeru pravnika započeo je davanjem savjeta siromašnijim građanima koji su prije krize 2008. godine ostali bez domova.

Džozef je u politiku ušao 2012. godine. Njegovo bogatstvo procijenjeno je na 20 do 60 miliona dolara.

Demokrate žele da Trampu suprotstave nekoga ko, prema njihovom mišljenju, može da ujedini zemlju.

Ali, postoji i dio javnosti naklonjen demokratama koji nije oduševljen Džozefom Kenedijem.

Oni mu prigovaraju da je igrač farmaceutskih kompanija, kao i da su njegova najveća privatna ulaganja upravo u kontroverzni "Ekson mobil", dok, s druge strane, priča o zaštiti životne sredine i većoj transparentnosti političkog sistema.

Džozef Kenedi odbio je svojevremeno da glasa za zakon bivšeg američkog predsjednika Baraka Obamin koji bi legalizovao korišćenje marihuane u medicinske svrhe, što su mu, takođe, birači zamjerili.

Prigovaraju mu i da ima "neinspirativan govor i nastup, iako se zalaže za sva demokratska uvjerenja", navode analitički portali.

Džozef Kenedi kritikovao je prošle sedmice američkog predsjednika, koji je govorio u Kongresu o dostignućima svoje vlade.

- Narode, ovo što se dešavalo prošle godine je više od haosa, politikanstva i podijeljenosti po partijskoj pripadnosti. Ova administracija ne napada samo zakone koji nas štite. Ona napada i samu ideju da smo svi mi vrijedni zaštite - rekao je Džozef Kenedi.

Kenedi je optužio Trampa da predstavlja Amerikancima loše izbore i da ih tjera da biraju između "rudara ili samohranih majki, ruralnih zajednica ili gradova, obale ili unutrašnjosti".

- Mi se borimo za obje opcije, jer najjača, najbogatija i najveća nacija na svijetu ne bi trebalo da ostavi ikoga na cjedilu - rekao je on.

On je Trampovu administraciju uporedio sa siledžijama.

- Siledžije mogu da udaraju, da ostave ožiljke. Ali nikada u istoriji SAD nisu uspjeli da se suprotstave snazi i duhu naroda ujedinjenog u odbrani svoje budućnosti - rekao je Kenedi.

Govor

Džozef Kenedi je studirao na Stenfordu i Harvardu i bio je tužilac prije nego što je uplovio u političke vode.

On je manje poznat od mnogih za koje govore da bi mogli da budu predsjednički kandidati za izbore 2020. godine. Govor koji je održao prošle sedmice bio je njegov do sada najbitniji momenat na nacionalnoj sceni, ali je on i ranije privlačio pažnju svojim govorima o borbi protiv siromaštva i reformi u zdravstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana