Повратак Кенедијевих на чело САД?

Агенција
Повратак Кенедијевих на чело САД?

Вашингтон - Џозеф Патрик Кенеди, унук Роберта Кенедија, могао би да буде нови избор демократа за Бијелу кућу, односно за противкандидата актуелном предсједнику Доналду Трампу 2020. године.

Аналитички портали преносе да Џозеф има 37 година, изабран је у савезној држави Масачусетс за члана америчког Конгреса, а некадашњи предсједник САД, убијени Џон Кенеди, био му је "прастриц".

Кенеди течно говори шпански, јер је двије године провео волонтирајући у Доминиканској Републици.

Велики дио живота провео је у Новој Енглеској, не пије алкохол, а каријеру правника започео је давањем савјета сиромашнијим грађанима који су прије кризе 2008. године остали без домова.

Џозеф је у политику ушао 2012. године. Његово богатство процијењено је на 20 до 60 милиона долара.

Демократе желе да Трампу супротставе некога ко, према њиховом мишљењу, може да уједини земљу.

Али, постоји и дио јавности наклоњен демократама који није одушевљен Џозефом Кенедијем.

Они му приговарају да је играч фармацеутских компанија, као и да су његова највећа приватна улагања управо у контроверзни "Ексон мобил", док, с друге стране, прича о заштити животне средине и већој транспарентности политичког система.

Џозеф Кенеди одбио је својевремено да гласа за закон бившег америчког предсједника Барака Обамин који би легализовао коришћење марихуане у медицинске сврхе, што су му, такође, бирачи замјерили.

Приговарају му и да има "неинспиративан говор и наступ, иако се залаже за сва демократска увјерења", наводе аналитички портали.

Џозеф Кенеди критиковао је прошле седмице америчког предсједника, који је говорио у Конгресу о достигнућима своје владе.

- Народе, ово што се дешавало прошле године је више од хаоса, политиканства и подијељености по партијској припадности. Ова администрација не напада само законе који нас штите. Она напада и саму идеју да смо сви ми вриједни заштите - рекао је Џозеф Кенеди.

Кенеди је оптужио Трампа да представља Американцима лоше изборе и да их тјера да бирају између "рудара или самохраних мајки, руралних заједница или градова, обале или унутрашњости".

- Ми се боримо за обје опције, јер најјача, најбогатија и највећа нација на свијету не би требало да остави икога на цједилу - рекао је он.

Он је Трампову администрацију упоредио са силеџијама.

- Силеџије могу да ударају, да оставе ожиљке. Али никада у историји САД нису успјели да се супротставе снази и духу народа уједињеног у одбрани своје будућности - рекао је Кенеди.

Говор

Џозеф Кенеди је студирао на Стенфорду и Харварду и био је тужилац прије него што је упловио у политичке воде.

Он је мање познат од многих за које говоре да би могли да буду предсједнички кандидати за изборе 2020. године. Говор који је одржао прошле седмице био је његов до сада најбитнији моменат на националној сцени, али је он и раније привлачио пажњу својим говорима о борби против сиромаштва и реформи у здравству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана