Povjerljivi dokumenti CIA-e: Klinton i Širak o Srebrenici

N1
Povjerljivi dokumenti CIA-e: Klinton i Širak o Srebrenici

Pogledajte dio ekskluzivnih dokumenata CIA-e sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. Objavljujemo razgovore tadašnjeg američkog i francuskog predsjednika.

Telefonski razgovor:

Predsjednik Klinton: Zdravo Žak.

Predsjednik Širak: Zdravo Bil. Kako si? Govoriću na francuskom. Zabrinut sam za Bosnu i ima stvari koje želim da znaš. Prije svega, čestitam na snažnoj izjavi u kojoj ste objavili da ukoliko ne možemo vratiti UN misiju, onda su dani UNPROFOR-a odbrojani. Naša analiza je ista. Pad Srebrenice i vrlo vjerovatno sutrašnji pad Žepe, te ozbiljna prijetnja Goraždu predstavlja veliki promašaj UN-a, NATO-a, kao i svih demokratija. Mi trenutno gledamo na televiziji kako Srbi odvajaju muškarce od žena, šaljući žene na silovanje i ubijajući muškarce koji su vojno sposobni. Prema mom mišljenju, mi više ne možemo stajati i gledati sve ovo. Prema tome, moramo okrenuti situaciju onako kako je bilo garantovano UN-om.

Francuska je spremna da prepusti sve svoje jedinice u misiju. Ja još uvijek ne znam šta Britanci žele. Pitam se da li je njihova namjera samo da napuste Goražde kao što su Holanđani napustili Srebrenicu. Ne želim da Francuska bude kriva za ovu situaciju. Sve ovisi da li će SAD biti spremna da sarađuje u sprečavanju etničkog čišćenja ili ćemo samo sjediti skrštenih ruku, pustiti ljude da se ubijaju, a mi otići kući. Ne možemo dozvoliti sebi da budemo saučesnici.

Predsjednik Klinton: Želim da razmislite o nekoliko stvari. Goražde je mnogo važnije nego Žepa i Srebrenica. U smislu svoje veličine. Bosanska vlada ima 9.000 trupa u Goraždu koje su očigledno spremne da se bore. U Srebrenici trenutno ima 3.000 bosanskih trupa, ali kao što znate, oni su otišli pod pritiskom granatiranja. Otišli su bez suprostavljanja i borbe iako mislim da su to mogli uraditi. Britanci imaju 300 svojih jedinica u Goraždu, tako da mislim da će oni biti više spremni ostati tamo. Mi svi znamo da ukoliko se nešto desi Goraždu, vojska bosanskih Srba će osjećati da ima slobodan put prema Sarajevu. Još jedna stvar koju bih želio reći, u kojoj smo razgovarali u Halifaksu tokom vaše posjete i potrebno je znati koja će biti pravila angažmana ukoliko odlučite uzeti inicijativu u Srbrenici, Žepi i Goraždu. Prije nego što osiguramo vazdušni udar, morate znati da će on nanijeti velike gubitke Srbima u određenim područjima. Posavjetovaću se sa vojnim savjetnicima, ali oni su vrlo skeptični sa uvođenjem helikopterskih snaga, pogotovo ako Bošnjaci neće pružati otpor. Razgovaraću s njima I javim ti se ponovo. Želim još dvije stvari naglasiti. Prvo, tvoja namjera da otvoriš put prema planini Igman je veoma važna s kritičkog aspekta. Drugo, trebamo da general Shalikashvili razgovara sa admiralom Landžade, piše N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana