Povećava se broj žrtava u terorističkom napadu u Barseloni, ID preuzela odgovornost

Agencije
Povećava se broj žrtava u terorističkom napadu u Barseloni, ID preuzela odgovornost

Barselona - Katalonski ministar unutrašnjih poslova ponovio je da je u napadu u Barseloni 13 osoba poginulo, istakavši da bi taj broj mogao da bude još veći.

Žoakim Forn je naveo da u napadu povređeno oko stotinu ljudi, kao i da ima osoba koje su u kritičnom stanju i za čije živote se bore ljekari.

On je broj 13 pomenuo i u svom prvom obraćanju, da bi se potom oglasio i predsjednik Katalonije Karles Pudždemon, koji je naveo da ima "oko 12 stradalih", uz procjenu da je 15 osoba u veoma teškom stanju.

Takođe, potvrdio je i da su dvije osobe uhapšene.

Ministar unutrašnjih poslova je ranije dodao i da je jedna osoba uhapšena i da se "tretira kao terorista", a demantovao je navode medija da je poslije napada došlo do talačke krize u jednom restoranu.

Policija je potom saopštila da je uhapšena još jedna osoba, kao i da se dogodio izdvojeni incident u kom je jedno vozilo udarilo policajce i da je jedna osoba ubijena.

La Rambla, ulica sa prodavnicama koja ide kroz centar Barselone, jedna je od glavnih gradskih turističkih destinacija. Pješaci se kreću širokim trotoarom na sredini ulice, a kola idu sa obe strane.

Za sada nepoznata osoba je bijelim kombijem uletjela u pješačku zonu i vozila oko 600 metara, udarajući ljude koji su se našli na putu.

Vozač i još jedna osoba su pobjegli sa mjesta tragedije, a potom je policija saopštila da je uhapsila jednu osobu.

Kroz španske medije su se širile informacije da je došlo do talačke krize u jednom restoranu, kao i da su se tu našli napadači.

Policija je sprovela protivterorističku akciju i navela da incident tretira kao teroristički napad. Pojavile su se i informacije da je jedna osoba ubijena u razmjeni vatre sa policijom, kao i da je uhapšena još jedna osoba.

Službe bezbjednosti su navele da je Dris Oukabir osoba koja je iznajmila kombi kojim je izvršen napad.

Islamska država" preuzela odgovornost

"Islamska država" preuzela je odgovornost za teroristički napad u Barseloni, javila je novinska agencija AMAK.
U današnjem napadu kombijem u centru Barselone poginulo je 13, a prema posljednjim podacima, ranjeno 80 lica.

"Počinioci napada u Barseloni su vojnici žIslamske državež i oni su izveli operaciju kao odgovor na pozive da mete napada budu države koalicije", javlja agencija, koja je glavno glasilo džihadista.

Riječ je o koaliciji predvođenoj SAD protiv "Islamske države".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana