Повећана опасност од нехотичног сукоба Русије и Европе

Агенција
Повећана опасност од нехотичног сукоба Русије и Европе

Минхен - Нагризање споразума о контроли наоружања, распоређивање додатног оружја и напетости због војних вјежби повећали су опасност од нехотичног војног сукоба између Европе и Русије, према годишњем минхенском безбједносном извјештају.

Извјештај насловљен "До руба – и назад?" наводи све већи притисак на уговоре о нуклеарном разоружању, попут Уговора о нуклеарним снагама средњег домета, и забринутост за безбједност у источној и средњој Европи.

"НАТО устрајава на томе да не жели нову трку у наоружању с Русијом, али тренутно стање могло би да доведе до даљњег погоршања безбједносног стања у Европи", пише у извјештају који ће формално бити објављен данас, пред Минхенску безбједносну конференцију сљедеће седмице.

"У овом опасном стању ствари погрешне процјене и неспоразуми могу лако довести до ненамјерног војног сукоба", додаје се у извјештају.

Приближно 500 високих владиних и војних званичника из Европе, Африке, Сједињених Америчких Држава, Русије и Залива расправљаће о безбједносним изазовима на годишњем скупу у Минхену од 16. до 18. фебруара.

Сукоб у Украјини, исто тако, представља велику препреку попуштању напетости између Русије и Запада, наводи се у извјештају, напомињући да ће одлука САД-а да опскрби оружјем Украјину вјероватно зацементирати садашњу пат-позицију.

Извјештај наводи и да се источна Европа мучи у атмосфери борбе за безбједност, ухваћена између Европске уније и НАТО, с једне, и Русије, с друге стране, у доба кад је ЕУ политика Источног партнерства изгубила на замаху и кад има мало шанси да ће НАТО примити нове чланове у догледној будућности.

Вијести, ипак, нису само лоше, истиче се.

Економски раст и побољшано јавно мишљење дају "више него трачак наде" за ЕУ на економском фронту.

Осим тога, напредовала је војна сарадња на источном боку НАТО, а Савез сада реформира своју војну заповједну структуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана