Potresna priča o »devojčici koja se predala«

B92
Potresna priča o »devojčici koja se predala«

Fotografija djeteta iz Sirije koje stegnutih usana drži ruke iznad glave misleći da je fotoaparat oružje, obišla je svijet prethodnih dana.

Turski fotograf Osma Sagirli je za BBC opisao kako je fotografija nastala.

Fotografija je postala "viralna" prošle nedjelje, kada je osvanula na Tviter nalogu fotoreporterke iz Gaze Nadije Abu Šaban. Uslijedilo je više od 11.000 retvitova, a zatim je slika stigla i do sajta Reddit gdje je izazavla lavinu komentara.

Ubrzo su počeli da je prenose svjetski mediji, a komentari u kojima ljudi kažu da ih je fotografija rasplakala ili da je "čovječanstvo na rubu propasti" su se brojali u desetinama hiljada.

Naravno, bilo je i optužbi da je u pitanju namještaljka, ali je Sagirli to demantovao i ispričao da je fotografija nastala u decembru 2014. godine u izbjegličkom kampu Atmeh u Siriji.

Iako su mnogi mislili da je na fotografiji sirijski dječak, u pitanju je četvorogodišnja djevojčica Hudea.

Ona je sa majkom i braćom i sestrama stigla u kamp udaljen 150 kilometara od njihovog doma u Hami, a oko deset kilometara od granice sa Turskom.

"Koristio sam teleskopski objektiv i ona je pomislila da je u pitanju neko oružje. Shvatio sam da je bila preplašena tek kada sam okinuo aprat. Pogledao sam fotografiju i vidio kako grize usnu i drži podignute ruke. Obično djeca pobjegnu, sakriju lice ili se nasmiju kada vide aparat", rekao je Sagirli za BBC.

On je rekao da fotografije djece iz izbjegličkih kampova pričaju pravu priču o užasima rata.

"Postoji mnogo izbjeglica. Ima više smisla da se patnje kroz koje su prošli opišu kroz djecu, a ne kroz odrasle. Deca su ta koja pokazuju svoja osjećanja uz svu svoju nevinost", rekao je Sagirli.

Fotografija je objavljena u januaru u turskim novinama za koje Sagirli radi 25 godina kao reporter sa ratišta i iz kriznih područja van zemlje. Već tada su je turski korisnici društvenih mreža stavili u fokus, ali je bilo potrebno još nekoliko mjeseci da se ponovo pojavi i stigne u žižu zapadne javnosti.

Sagirli trenutno radi u Tanzaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana