Потресна прича о »девојчици која се предала«

Б92
Потресна прича о »девојчици која се предала«

Фотографија дjетета из Сирије које стегнутих усана држи руке изнад главе мислећи да је фотоапарат оружје, обишла је свијет претходних дана.

Турски фотограф Осма Сагирли је за BBC описао како је фотографија настала.

Фотографија је постала "вирална" прошле недјеље, када је осванула на Твитер налогу фоторепортерке из Газе Надије Абу Шабан. Услиједило је више од 11.000 ретвитова, а затим је слика стигла и до сајта Реддит гдје је изазавла лавину коментара.

Убрзо су почели да је преносе свјетски медији, а коментари у којима људи кажу да их је фотографија расплакала или да је "човјечанство на рубу пропасти" су се бројали у десетинама хиљада.

Наравно, било је и оптужби да је у питању намјештаљка, али је Сагирли то демантовао и испричао да је фотографија настала у децембру 2014. године у избјегличком кампу Атмех у Сирији.

Иако су многи мислили да је на фотографији сиријски дјечак, у питању је четворогодишња дјевојчица Худеа.

Она је са мајком и браћом и сестрама стигла у камп удаљен 150 километара од њиховог дома у Хами, а око десет километара од границе са Турском.

"Користио сам телескопски објектив и она је помислила да је у питању неко оружје. Схватио сам да је била преплашена тек када сам окинуо апрат. Погледао сам фотографију и видио како гризе усну и држи подигнуте руке. Обично дјеца побјегну, сакрију лице или се насмију када виде апарат", рекао је Сагирли за BBC.

Он је рекао да фотографије дјеце из избјегличких кампова причају праву причу о ужасима рата.

"Постоји много избјеглица. Има више смисла да се патње кроз које су прошли опишу кроз дјецу, а не кроз одрасле. Деца су та која показују своја осјећања уз сву своју невиност", рекао је Сагирли.

Фотографија је објављена у јануару у турским новинама за које Сагирли ради 25 година као репортер са ратишта и из кризних подручја ван земље. Већ тада су је турски корисници друштвених мрежа ставили у фокус, али је било потребно још неколико мјесеци да се поново појави и стигне у жижу западне јавности.

Сагирли тренутно ради у Танзанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана