Потребна нова фискална правила за Еврозону

Срна
Потребна нова фискална правила за Еврозону

Берлин - Водећи економисти Француске и Њемачке позвали су данас на усвајање нових фискалних правила за еврозону и креирање независног надзорног тијела како би евро био отпорнији на кризе у будућности.

"Нацрт реформи" који су саставили економисти је покушај да се превазиђе јаз између захтјева Њемачке за јачањем фискалне дисциплине и инсистирања Француске на равноправнијој подјели ризика.


Документ на 25 страница потписују водећи економисти са њемачких института "Брегел", "Ифо" и "ДИВ", као и "Сијенс По" у Паризу, пренио је АФП.

Стручњаци упозоравају да, чак и ако би еврозона доживјела снажан привредни опоравак послије скоро десетогодишње стагнације, она би и даље била осјетљива.

Упркос актуелном економском опоравку, потреба за реформисањем архитектуре еврозоне и даље је јака, наводе економисти и позивају на "промјену у фискалном и финансијском управљању у еврозони".

Они сматрају да је слабо функционисање постојећих фискалних правила посљедица њиховог лошег дизајна и начина на који се већина правила прати и спроводи.

Фискална правила треба да буду "што је могуће више транспарентна и једноставна", пише у документу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана