Постигнут споразум о прекиду непријатељстава у Сирији

Агенције
Постигнут споразум о прекиду непријатељстава у Сирији

Минхен - Велике силе су се усагласиле да спроведу постепени прекид непријатељстава у Сирији и да прошире испоруку хуманитарне помоћи како би се створили услови за оживљавање мировних преговора, саопштили су данас званичници.

На конференцији за новинаре одржаној након састанка у Минхену, амерички државни секретар Џон Кери је рекао да је постигнут договор о потпуном прекиду непријатељства у року од недјељу дана, преноси АФП.

Он је истакао да су се сви учесници сагласили да би сиријски мировни преговори требало што прије да буду настављени у Женеви.

Кери је нагласио да се прекид непријатељстава не односи на "Исламску државу" и друге милитантне групе које се боре у Сирији.

Британски министар спољних послова Филип Хамонд рекао је да окончање борби може успјети само ако Русија престане са ваздушним нападима којима подржава офанзиву државних снага против опозиције.

"Ако се спроведе у потпуности и правилно, овај договор ће бити важан корак ка окончању убистава и патњи у Сирији", навео је Хамонд у саопштењу за новинаре.

Један западни дипломатски извор је рекао да није постигнут договор о непосредном завршетку руског бомбардовања, али се дошло до посвећености процесу који ће, уколико успије, промијенити ситуацију.

Руски премијер Дмитриј Медведев јуче је изјавио да би рат могао неограничено да траје или да прерасте у свјетски рат уколико свјетске силе не успију да се договоре о окончању сукоба у Сирији, у којем је до сада погинуло 250.000 људи, покренута велика избјегличка криза и ојачана "Исламска држава".

На јучерашњем састанку се преговарало о три основна питања: постепеном прекиду непријатељстава са чврстим крајњим датумом, обезбјеђењу хуманитарног приступа градовима који су под опсадом и обавези да се све стране у сиријском сукобу врате у Женеву на наставак политичких преговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана