Посљедње путовање Косте Конкордије ФОТО

Танјуг
Посљедње путовање Косте Конкордије ФОТО

Олупина луксузног брода "Коста Конкордија" који се прије више од двије и по године насукао код острва Ђиљо када је настрадало 32 људи почела је своје посљедње путовање до луке Ђенове.

Црквена звона су се чула док је тегљач извлачио олупину некадашњег луксузног брода два и по пута већег од Титаника у пратњи 14 бродова, пренио је АФП.

Зарђала олупина брода тешког 114.500 тона и дугог 290 метара, лежала је на привременој подводној платформи која ју је подупирала од септембра прошле године, када је крузер усправљен подсјетио је Ројтерс.

У прошлонедјељној операцији без преседана, упумпан је компресовани ваздух у танкове како би се "Конкордија" подигла за два метра.

Операција извлачења је требало да почне прије два дана али је помјерена за данас због лошег времена.

"Конкордија" ће бити вучена брзином од две наутичке миље на сат око 240 километара ка сјеверу, до луке Ђенове, гдје би требало да стигне у недјељу, уколико временски услови то дозволе.

Трошкови извлачења потонулог брода до сада су процјењени на око 1,5 милијарду евра, укључујући 100 милиона евра за расходовање.

"Кад будемо угледали луку Ђенову, моћи ћемо да прогласимо побједу", рекао је данас Франко Габријели, начелник италијанске службе цивилне заштите.

Луксузни крузер, двапут већи од "Титаника", ударио је у стијену код малог острва Ђиљо у јануару 2012. након чега се насукао и преврнуо са 4.229 људи из 70 земаља.

Против капетана "Косте Конкордије" Франческа Скетина тренутно се води судски поступак под оптужбама да је изазвао бродолом и напустио брод прије него што су сви путници евакуисани.

"Данас је велики дан за Ђиљо", рекао је вођа спасилачке екипе Ник Слоан и да је нешто прије поднева брод кренуо на своје посљедње путовање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана