Посланици у парламенту Аустрије викали: Ниси у Босни

Посланици у парламенту Аустрије викали: Ниси у Босни 14.06.2018 00:14 | Танјуг

Беч - Аустријски парламент тренутно се бави ксенофобичним и сексистичким нападима на посланицу “Листе Пилц” Алму Задић, што је била једна од главних тема седнице.

Њој је, на сједници парламента, када је била за говорницом и обраћала се на ванредној сједници посвећеној афери око Службе за заштиту уставности и борбу против тероризма (БВТ), један посланик довикнуо “Ниси у Босни”, а други “Алма, код мене си безбједна”.

Најприје је добацивање “Ниси у Босни. Не мијешајте то” приписивано посланику Слободарске партије (ФПО) Вернерну Нојбауру, који је то одбацио, а увидом у протокол сједнице, установило се да му је тај испад грешком приписан, пошто је те ријечи изрекао посланик Народне партије (ОВП) Јохан Редлер.

Задић, која је поријеклом из Босне и Херцеговине, одговорила је на сједници да не види какве везе има Босна са БВТ.

“То је безобразлук и није први пут да се моје поријекло користи у дебати. То нема никакве везе са БВТ, а и није у сагласности са достојанством парламента”, рекла је она.

Редлер, када се установило да је он био тај који је добацивао Задићки везано за њено поријекло, поручио је да се није радило о увреди, и да он има “много позитивних искустава са Босном”.

Он је казао да је потпуно у реду што је рекао јер је Босна несигурна земља са корупцијом и другим проблемима, не као Аустрија.

“Моја изјава није ксенофобична. Као прво ја сам члан групе пријатељства са Босном, као друго у мојој општини Бад Ерлах омогућио сам утичиште 20 босанских породица 1994...Имам породицу у Босни о којој се бринем, опремио сам болницу и станицу Црвеног крста у тој земљи”, објаснио је Редлер.

Истакао је да није могао да слуша да неко приказује Аустрију као несигурну земљу, те да иде предалеко када неко ко је из Босне, ко познаје страхоте рата, и како изгледа несигурна земља, Аустрију карактерише несигурном”.

Још једно добацивање посланици Задић изазвало је исту дебату.

Посланик ФПО Волфганг Цангер, на оптужбе посланице “Листе Пилц” да се не осјећа сигурно због рада министра унитрашњих послова Херберта Кикла, поручио је посланици “Алма, код мене си безбједна”.

Задић је оцијенила да је то добацивање било сексистичко и да га треба осудити.

Шеф посланичког клуба “Листе Пилц” Бруно Росман осудио је ове испаде посланика владајућих партија и оцијенио да су “сексистички и расистички”, те је затражио извињење.

Друга предсједница аустријског парламента Дорис Бурес критиковала је још током сједнице начин којим се води дебата.

Она је казала да се све више нарушава достојанство парламента.

Према протоколу сједнице, више од 30 пута је било добацивања од стране посланика током говора Задићке.

Предсједник парламента Волфганг Соботка поручио је да се јасно дистанцира од таквих добацивања и најавио да ће на идућој сједници тематизовати овакво понашање посланика.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица