Порука Трампу из Кине: Рат против САД постаје стварност

Агенције
Порука Трампу из Кине: Рат против САД постаје стварност

Рат Кине и САД током мандата предсједника Доналда Трампа "није само слоган" већ постаје "практична стварност", изјавио је високи званичник кинеске војске.

Изјаву кинеског званичника је објавио сајт Народне ослободилачке армије Кине, као одговор на агресивну реторику нове америчке администрације против Кине, пише "Индепендент".

Како се наводи, то је заправо став кинеске Центалне војне комисије, која има цјелокупну контролу над кинеском војском.

Званичник одјељења те комисије за одбрамбену мобилизацију рекао је да "рат током Трамповог мандата" или "избијање рата вечерас" нису само слогани, него постају практична стварност, објављено је у "Саут Чајна морнинг посту".

Кинески званичник је, такође, позвао и на ангажовање војске у напетом региону Јужног и Источног кинеског мора, као и да одбрамбени ракетни системи покрију Корејско полуострво, још једну горућу тачку у том региону, наводи се у листу..

САД би требало да размотре и своју стратегију у азијско-пацифичком региону, нагласио је кинески званичник.

Нови амерички предсједник Доналд Трамп и његови најближи сарадници су у својим изјавама заступали тврду политику против Кине, а Трамп је Кину назвао "манипулатором валуте" и оптужио је за непоштену трговину. Он је, такође, игнорисао америчку политику "једне Кине" и то јавно показао телефонским разговором са предсједницом Тајвана Таи Инг Вен, што је наљутило званични Пекинг, који Тајван сматра дијелом Кине, подсјећа "Индепендент".

Нови државни секретар САД Рекс Тилерсон је заговарао ангажовање америчке морнарице која би блокирала вјештачка острва у Јужном кинеском мору, што би Пекинг могао да схвати као ратни чин.

Индиције да се Кина припрема за сукоб појавиле су се раније ове недјеље, када су објављене непотврђене информације да је Кина поставила пројектиле дугог домета ближе својој сјевероисточној граници у провинцији Хеилођијанг, јер им је са тог мјеста САД у домету.

На кинеским друштвеним мрежама објављене су фотографије за које се тврди да приказују кинеске ракете Донгфенг-41, унапређени интерконитентални систем балистичких ракета, постављене близу границе Кине и Русије.

Провокативни кинески државни таблоид "Глобал тајмс" сугерисао је да је кинеска војска намјерно пустила фотографије кроз друштвене мреже као упозорење Трампу.

Предсједник Кине Си Ђинпинг је, међутим, недавно позвао на смањење нуклеарног оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана