Porodica Kurc pružila utočište izbjeglicama iz BiH

Agencija
Porodica Kurc pružila utočište izbjeglicama iz BiH

Beč - Najmlađi kancelar u istoriji Evrope Sebastijan Kurc povezan je sa Balkanom i ima porodične veze sa Srbijom, piše u knjizi "Biografija" o ovom političaru.

Knjigu o 31-godišnjem kancelaru napisao je njemački novinar Paul Ronhajmer, a predstavljena je u srijedu uveče u knjižari "Talija", uz prisustvo samog Kurca.

Kurcovo djetinjstvo obilježeno je lijepim dječijim životom između Beča i jednog poljoprivrednog imanja njegovih djeda i babe u Donjoj Austriji.

Izbjeglička problematika poznata je u porodici, pošto je njegova baba porijeklom iz Srbije, Vojvodine, odakle je tokom Drugog svjetskog rata, kao pripadnica njemačke manjine, morala da bježi. Nakon raspada bivše Jugoslavije i rata na tom prostoru Kurcovi roditelji primili su, početkom devedesetih u svoj dom djecu izbjeglice iz Bosne.

Kurc je, kako stoji u knjizi, zajedno sa njima učio njemački, igrao se ili išao na bazen. Na osnovu tog iskustva on, prema autoru knjige, nikada nije sijao mržnju protiv stranaca, niti je imao nerealan pristup u integraciji izbjeglica i migranata, već uvijek pragmatičan prilaz.

Majka Elizabet napisala je, opisujući Sebastijana, kao veoma slatko i fino dijete, koje je, međutim, tražilo pažnju. Kurc je bio dobar đak i maturirao je sa radom iz istorije o ulozi jednog oficira iz Prvog svjetskog rata. Nastavnicima je još tada upalo u oči da je obdaren savršenom retorikom.

Autor je Kurca prikazao kao izvanrednu pojavu na evropskoj političkoj sceni.

- On nije samo najmlađi političar kojem je jedna evropska država poslije Drugog svjetskog rata predala svoju sudbinu u ruke, već je i jedini koji je uspio da od konzervativne stranke napravi lični pokret i vodi je ka uspjehu - konstatovao je Rozenhajmer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana