Породица Курц пружила уточиште избјеглицама из БиХ

Агенција
Породица Курц пружила уточиште избјеглицама из БиХ

Беч - Најмлађи канцелар у историји Европе Себастијан Курц повезан је са Балканом и има породичне везе са Србијом, пише у књизи "Биографија" о овом политичару.

Књигу о 31-годишњем канцелару написао је њемачки новинар Паул Ронхајмер, а представљена је у сриједу увече у књижари "Талија", уз присуство самог Курца.

Курцово дјетињство обиљежено је лијепим дјечијим животом између Беча и једног пољопривредног имања његових дједа и бабе у Доњој Аустрији.

Избјегличка проблематика позната је у породици, пошто је његова баба поријеклом из Србије, Војводине, одакле је током Другог свјетског рата, као припадница њемачке мањине, морала да бјежи. Након распада бивше Југославије и рата на том простору Курцови родитељи примили су, почетком деведесетих у свој дом дјецу избјеглице из Босне.

Курц је, како стоји у књизи, заједно са њима учио њемачки, играо се или ишао на базен. На основу тог искуства он, према аутору књиге, никада није сијао мржњу против странаца, нити је имао нереалан приступ у интеграцији избјеглица и миграната, већ увијек прагматичан прилаз.

Мајка Елизабет написала је, описујући Себастијана, као веома слатко и фино дијете, које је, међутим, тражило пажњу. Курц је био добар ђак и матурирао је са радом из историје о улози једног официра из Првог свјетског рата. Наставницима је још тада упало у очи да је обдарен савршеном реториком.

Аутор је Курца приказао као изванредну појаву на европској политичкој сцени.

- Он није само најмлађи политичар којем је једна европска држава послије Другог свјетског рата предала своју судбину у руке, већ је и једини који је успио да од конзервативне странке направи лични покрет и води је ка успјеху - констатовао је Розенхајмер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана