Porast nasilnog kriminala u Njemačkoj, najčešći vinovnici migranti

Srna
Porast nasilnog kriminala u Njemačkoj, najčešći vinovnici migranti

Berlin - Stopa nasilja povećana je za oko deset odsto 2015. i 2016. godine u Njemačkoj, a u više od 90 odsto slučajeva vinovnici su mladi migranti, rezultati su najnovijeg istraživanja.

U izvještaju se navodi da su migranti iz ratom pogođenih zemalja, kao što je Sirija, u manjem broju vinovnici napada, u odnosu na druge koji dolaze iz ostalih zemalja i kojima vjerovatno azil neće biti odobren.


U studiji koju je naručila Vlada bilježi se skok u nasilnom kriminalu čiji su vinovnici muškarci migranti uzrasta od 14 do 30 godina.

Kristijan Pfajfer, kriminološki ekspert i jedan od autora studije, rekao je za radio "Dojčlandfunk" da postoji ogromna razlika između izbjegličkih grupa u zavisnosti odakle dolaze i kolike su šanse njihovog ostanka i dobijanja pravnog statusa u Njemačkoj.

Tražioci azila koji su pobjegli od rata i koji imaju relativno dobre šanse da ostanu u Njemačkoj obično izbjegavaju nevolje, navodi se u studiji.

Najmanje 17 odsto nasilnih krivičnih djela u Donjoj Saksoniji, koji se pripisuju izbjeglicama, odnose se na tražioce azila iz sjeverne Afrike, koji čine manje od jedan odsto registrovane izbjegličke populacije.

Tražioci azila iz sjeverne Afrike imaju relativno male šanse da dobiju legalan status u Njemačkoj.

"Situacija je potpuno drugačija za one koji čim dođu ovdje shvate da su potpuno nepoželjni. Da nema šanse da rade ili ostanu", rekao je Pfajfer.

U studiji se navodi da spajanje izbjegličkih porodica dopuštanjem njihovog ulaska u Njemačku može da pomogne u smanjenju nasilja.

Većina mladih muškarca izbjeglica u Njemačkoj živi bez svojih partnerki, majki, sestara ili drugih žena koje se u ovoj studiji vide kao "faktor sprečavanja nasilja i civilizacijska snaga".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana