Поновно бројање гласова на 52 бирачка мјеста

Срна
Поновно бројање гласова на 52 бирачка мјеста

Сарајево - Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ данас је усвојила захтјеве за понављање бројања гласова са октобарских локалних избора на 52 бирачка мјеста.

Поновно бројање гласова почеће сутра у 15.00 часова у Главном центру за бројање у Сарајеву, о чему ће политички субјекти и посматрачи бити обавијештени како би могли да присуствују бројању.


Као неосноване, непотпуне или јер их је поднијело неовлаштено лице, ЦИК је одбацио већи број приговора и захтјева за поновно бројање, те неколико иницијатива за поништавање избора, које су оцијењене као недозвољене.

Међу иницијативама за поништење избора јесте и иницијатива Коалиције "Бијељина побјеђује" која се односи на овај град, као и иницијатива СНСД-а за поништење избора у Добоју.

На сједници у Сарајеву речено је да је ЦИК-у БиХ стигао и један број неблаговремених захтјева за поновљено бројање.

Према непотпуним подацима, ЦИК БиХ обрадио је око 250 захтјева за поновљено бројање, а извјестан број још је у раду.

Чланови ЦИК-а нису се успјели усагласити у вези са рјешењем о захтјевима за поништење избора и одлуке Комисије од 17. октобра о утврђивању и објављивању резултата локалних избора.

Члан Комисије Бранко Петрић сматрао је да сет жалби за поништење треба прогласити недозвољеним и одбацити, док је његов колега Суад Арнаутовић заступао мишљење да се политичким субјектима, бирачима и појединцима не смије онемогућити право жалбе Суду БиХ.

"Суд БиХ је тај који контролише рад ЦИК-а", рекао је Арнаутовић и додао да је надлежност Суда да доноси одлуке по жалбама на одлуке Комисије.

Он је оцијенио да ова правна зачкољица има везе са Сребреницом, али није желио да коментарише да ли је у вези са жалбом адвоката Недима Адемовића која се односи на изборе у овој локалној заједници.

Члан Комисије Ирена Хаџиабдић рекла је новинарима да се не може спријечити улагање жалби и да је најбоље да се о свему изјасни Суд БиХ.

"Кад имамо различито мишљење, најбоље је да се о свему изјасни суд. Добро је да неко контролише рад ЦИК-а", закључила је Хаџиабдићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана