Помен у Бечу: Независност Косова постигнута бомбама

Tanjug
Помен у Бечу: Независност Косова постигнута бомбама

Беч - Шеф Социјалдемократске партије Аустрије у Швехату, недалеко од Беча, Давид Штокингер истакао је да је НАТО агресија била велика неправда.

Он је додао да је огромна грешка било признање једнострано проглашене независности Косова.

Штокингер, који је присуствовао помену жртвама НАТО агресије, изјавио је за Тањуг да је независност Косова издејствована бомбама.

"НАТО агресијом је прекршено међуанродно право. Инсистираћемо да у Аустрији дође до промјене става у вези признања независности Косова. Међутим, због актуелне политичке елите не вјерујем да постоји могућност, али ћемо наставити да радимо на томе", објаснио је он.

Штокингер је нагласио да је важно одржавати помен, какав је одржан вечерас и сваке године у центру Беча, јер се ради о сјећању на жртве, али и на прву НАТО агресију након распада Совјетског савеза.

"НАТО је себе овластио да успостави нови свјетски поредак. Југославија је била прва жртва тог новог свјетског поретка, а у агресији је убјено много цивила", рекао је он.

Помен жртвама НАТО агресије на бившу Југославију, сваке године, на годишњицу почетка бомбардовања, организује Аустријско-српски покрет солидарности.

Један од присутних на скупу Ратомир Милосављевић истакао је да је битно да се одржава јавни помен, јер је важно да се види колико је велика трагедија направљена у Европи и цијелом свијету, као и да није био проблем Слободан Милошевић, већ нешто друго.

Према његовим ријечима, конфликт око Косова је тешко ријешити и вероватно ће он бити још једно вријеме замрзнут конфликт.

Милорад Матеовић нагласио је да је много српских цивила изгинуло у бомбардовању које је спроведено супротно међународном прав и без сагласности УН.

Он је истакао да помени у центру Беча имају смисла јер не само да Аустријанци бивају упознати са истином о агресији, већ и туристи из цијелог свијета.

Стана Стојадиновић наглашава да је битно да се зна колико је НАТО нанео зла и уништио наше лијепе културне споменике на Косову и Метохији и цијелој Србији, како би се спречило да се слично поново догоди.

За разлику од неких ранијих година, ове је поново било више људи који су се окупили да би доприњели да се злочин НАТО над српским народом никада не заборави и да се у Аустрији подигне свијест за овај злочин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана