Помахнитали џихадиста сјекиром јуриша на полицајце у Њујорку

Агенције
Помахнитали џихадиста сјекиром јуриша на полицајце у Њујорку

Мушкарац, који је сјекиром јуче у Њујорку ранио двојицу припадника полиције, прије него што је убијен, био је присталица џихада, саопштила је данас полиција тог града и амерички центар за надзор исламистичких сајтова СИТЕ.

Нападач који је идентификован у америчким медијима као Зејл Томпсон, изјавио је у видео снимку објављеном прошлог мјесеца на једном сајту који подржава Исламску државу да је "џихад праведан одговор на репресију циониста и крсташа", навео је СИТЕ, а преноси Блиц.

Томпсон (32) је убијен јуче пошто је у четврти Квинс сјекиром напао групу од четворице полицајаца, ранивши једног у главу, а другог у руку. Како медији преносе, полицајац са повредом главе у тешком је стању.

У нападу је тешко повријеђена и једна двадесетдеветогодишња случајна пролазница, залуталим полицијским метком, и она је такође у критичном стању.

Амерички медији преносе да Томсон има кривични досије у полицији Калифорније и да је отпуштен из морнарице САД због због дисциплинског прекршаја. Власти, међутим, нису саопштиле детаље његовог досијеа, нити прецизнији разлог ранијег отпуштања из морнарице.

Власти су навеле и да полиција истражује мотиве овог напада, и додале да он још не може да се повеже са исламским тероризмом.

СИТЕ је навео и да је Томпсон објавио на Јутјубу и Фејсбуку изјаве којима "показује склоност ка екстремизму у контексту раса, вјере и историје".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана