Političari kao cunami nadiru na Bijelu kuću

Agencije
Političari kao cunami nadiru na Bijelu kuću

Vašington - Iako su predsjednički izbori u SAD zakazani tek za jesen sljedeće godine, već ovih dana uveliko pljušte nominacije mogućih kandidata u dvije vodeće stranke u SAD.

Taj talas političara "zagledanih" u prozore Bijele kuće, riješenih da se dokopaju najpoželjnijeg radnog mjesta u Americi, raste kao cunami.

Da je rano započeta trka dostigla neviđene razmjere, svjedoči i aktuelni stanar tog zdanja demokrata Barak Obama, koji je medijima povjerio da ga "zabavlja to što je potpuno izgubio uvid u broj nominacija iz redova Republikanske stranke".

Na toj listi se prije nekoliko dana našlo i petnaesto ime, Skota Vokera, guvernera savezne države Viskonsin. Riječ je o desničaru, konzervativcu koji će podršku tražiti u tom krugu pristalica republikanaca. Nije bez draži i uzbuđenja ni istovjetna trka među Obaminim demokratama. Trenutno je najzanimljivije sučeljavanje između Hilari Klinton i Bernarda Bernija Sandersa.

Klintonova kao bivša prva dama, senator, pa šef američke diplomatije, neće lako izaći sa prvim "socijalističkim senatorom" u istoriji SAD, Sandersom (73) koji u anketama, po podršci birača, zaostaje za njom svega osam procenata.

Među muškom populacijom ovaj prvi nezavisni kongresmen od 1950. godine naovamo popularniji je od Klintonove koja važi za najizglednijeg kandidata iz redova Demokratske partije. Veliki američki mediji upadljivo ignorišu Bernija Sandersa, što ne čudi s obzirom na njegove političke stavove, ali i već spominjani pritisak iz konkurentskog štaba dinastije Klinton.

Vremešni Berni je tokom svog višedecenijskog bavljenja politikom dosljedno i otvoreno zastupao poziciju progresivnog demokratskog socijaliste koji se bori za radnike, etničke i seksualne manjine. Usprotivio se američkim intervencijama i ratnim kampanjama po svijetu.

Crnci se premišljaju

Iako je Bernija Sandersa zdušno podržao popularni tamnoputi profesor Kornel Vest, među običnim Afroamerikancima još nije uspio da zadobije sigurne glasače. Vest je, inače, Obamu opisao kao "ratnog zločinca, tamnoputog Rokfelerovog republikanca, crnu maskotu oligarha sa Volstrita i predsjednika koji ubija dronovima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana