Policija upala u Ambasadu Venecuele u Vašingtonu

Agencije
Policija upala u Ambasadu Venecuele u Vašingtonu

Vašington - Američka policija ušla je u Ambasadu Venecuele u Vašingtonu kako bi uhapsila ljude koji protestuju protiv zauzimanja tog zdanja, saopštila je jedna od učesnica protesta.

​"Policija sada upada u Ambasadu kako bi uhapsila pristalice 'Kolektiva za zaštitu Ambasade", napisala je aktivistkinja Medeja Bendžanim na Tnjitter.

Ovo je drugi upad američke policije u Ambasadu Venecuele. Prethodni put pripadnici policije su u zdanje diplomatske misije ušli 14. maja.

Ambasada Venecuele nalazi se u Džordžtaunu, jednoj od najprestižnijih četvrti Vašingtona. Proteklih nekoliko sedmica u zdanju se nalaze američki nevladini aktivisti koji podržavaju zakonitog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura.

Venecuelanske diplomate ranije su napustile SAD na zahtev Stejt departmenta.

Maduro je zahvalio američkim aktivistima, izrazivši "duboko divljenje" zbog zaštite Ambasade Venecuele.

Venecuelanski predsjednik je ranije rekao da je predsjednik SAD Donald Tramp odgovoran za narušavanje neprikosnovenosti Ambasade Venecuele u Vašingtonu i zatražio da se ta neprikosnovenost poštuje.

 

 

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsjednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtjevaju od predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao "marionetom Sjedinjenih Američkih Država". Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsjednika podržavaju Rusija, Kina i niz drugih zemalja.

Venecuelanska opozicija je 23. februara pokušala da dostavi u tu zemlju humanitarnu pomoć uz podršku SAD, ali je Maduro kategorički odbio tu pomoć, smatrajući je provokacijom, odnosno pokrićem za agresiju protiv njegove zemlje. U svjetlu krize, Maduro je raskinuo diplomatske odnose sa SAD i Kolumbijom.

Sjedinjene Američke Države su 28. januara objavile da uvode sankcije nacionalnoj naftnoj i gasnoj kompaniji Venecuele PDVSA, blokiravši imovinu i interese kompanije u svojoj jurisdikciji od sedam milijardi dolara i zabranile poslovanje sa njima. Vašington je ranije najavio nova ograničenja protiv Karakasa, ali nije precizirao na šta će se ona odnositi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana