Policija preuzima kontrolu nad biralištima u Kataloniji

Policija preuzima kontrolu nad biralištima u Kataloniji 26.09.2017 22:25 | B92

Madrid - Španska vlada saopštila je da će regionalna policija preuzeti kontrolu nad biračkim mjestima na kojima bi trebalo da se održi referendum 1. oktobra.

Kako navodi AP, španska vlada naredila je regionalnoj policiji Katalonije da identifikuje zvaničnike u lokalnim školama i drugim javnim zgradama za koje se očekuje da će biti korišćene kao biračka mjesta na kontroverznom referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine, koji Madrid smatra nelegalnim.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u Madridu saopštilo je da je vrhovni državni tužilac u Kataloniji izdao naređenje policiji da zabilježi lične podatke zvaničnika.

Glavni španski državni tužilac Hose Manuel Masa odbio je juče da isključi mogućnost hapšenja predsjednika Katalonije Karlesa Pudždemona zbog njegovog insistiranja na održavanju referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine.

Španski tužioci upozorili su da bi zvaničnici, koji su uključeni u bilo kakve pripreme referenduma, mogli biti optuženi za građansku neposlušnost, zloupotrebu položaja ili javnih fondova.

Tužioci su rekli da policiji ispita i napore za promovisanje referenduma i naredili krivičnu istragu više od 700 katalonskih gradonačelnika, koji su obećali da će sarađivati u vezi sa glasanjem na referendumu.

Španski premijer Marijano Rahoj pozvao je nedavno katalonske lidere da priznaju da ne mogu da održe referendum o nezavisnosti Katalonije 1. oktobra.

Španska vlada proglasila je najavljeni referendum o nezavisnosti Katalonije neustavnim, a ove nedjelje Madrid je pokrenuo veliku policijsku i pravosudnu akciju protiv onih koji učestvuju u njegovoj organizaciji.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica