Полиција преузима контролу над биралиштима у Каталонији

Полиција преузима контролу над биралиштима у Каталонији 26.09.2017 22:25 | Б92

Мадрид - Шпанска влада саопштила је да ће регионална полиција преузети контролу над бирачким мјестима на којима би требало да се одржи референдум 1. октобра.

Како наводи АП, шпанска влада наредила је регионалној полицији Каталоније да идентификује званичнике у локалним школама и другим јавним зградама за које се очекује да ће бити коришћене као бирачка мјеста на контроверзном референдуму о независности те шпанске покрајине, који Мадрид сматра нелегалним.

Шпанско Министарство унутрашњих послова у Мадриду саопштило је да је врховни државни тужилац у Каталонији издао наређење полицији да забиљежи личне податке званичника.

Главни шпански државни тужилац Хосе Мануел Маса одбио је јуче да искључи могућност хапшења предсједника Каталоније Карлеса Пуџдемона због његовог инсистирања на одржавању референдуму о независности те шпанске покрајине.

Шпански тужиоци упозорили су да би званичници, који су укључени у било какве припреме референдума, могли бити оптужени за грађанску непослушност, злоупотребу положаја или јавних фондова.

Тужиоци су рекли да полицији испита и напоре за промовисање референдума и наредили кривичну истрагу више од 700 каталонских градоначелника, који су обећали да ће сарађивати у вези са гласањем на референдуму.

Шпански премијер Маријано Рахој позвао је недавно каталонске лидере да признају да не могу да одрже референдум о независности Каталоније 1. октобра.

Шпанска влада прогласила је најављени референдум о независности Каталоније неуставним, а ове недјеље Мадрид је покренуо велику полицијску и правосудну акцију против оних који учествују у његовој организацији.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица