Pokušaji da se Putin demonizuje

Tanjug
Pokušaji da se Putin demonizuje

Moskva - Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da se Putin nikada ne plaši da preuzme odgovornost i nastoji da ne propusti ukazanu priliku.

"Takva vrsta odgovornosti je nešto čega se Putin ne plaši da preduzme", rekao je Peskov i dodao da je Putin svjestan da snosi veliku odgovornost za situaciju u svojoj zemlji, a narod mu vjeruje i u vrijeme kriza je sve jedinstveniji, prenio je Tass.

Peskov je to rekao na okruglom stolu koji je organizovala agencija Tass, a povodom 15 godina od prvog izbora Putina za predsjednika Rusije.

"Narod polaže nade u Putina i spreman je da zajedno s njim radi na prevladavanju situacije", rekao je Peskov.

On je istakao da postoje pokušaji da se Putin demonizuje.

"Ukoliko neki vođa naše zemlje nastoji da promoviše interese naše zemlje, što se više zalaže za prava naše zemlje na međunarodnoj sceni, sve više se pokušava da se on demonizuje", podsjetio je Peskov na riječi koje je svojevremeno izgovorio sam Putin.

Peskov je istakao da su poslije perioda od 15 godina koliko je Putin na vlasti, pojedini svjetski lideri navikli na činjenicu da Moskva čvrsto brani svoje nacionalne interese.

"U posljednjih 15 godina, stvorena je generacija mladih koji ne pamte nazadovanje Sovjetskog Saveza 70-tih i 80-tih godina, užase 90-tih godina, i oni su sada generacija Putina. Većina tih ljudi sebe nalazi u Rusiji, oni znaju šta treba da rade, oni su spremni da rade i oni se konsoliduju oko Putina. To statistički podaci pokazuju", istakao je Peskov.

"S druge strane, pojavila se grupa svjetskih lidera koji ne znaju za Rusiju bez Putina i koji su počeli da razumjevaju da Rusija čvrsto brani svoje interese", rekao je portparol ruskog predsjednika.

"Sam Putin ima potpuno čvrstvu i kompletnu osnovu neophodnu za nastavljanje svojih projekata i možda kompenzaciju za ono što nije u potpunosti ostvareno. Većina naroda podržava našeg predsednika u tome", rekao je Peskov, otvarajući Okrugli sto.

On smatra značajnim da se sveobuhvatno prostudira i diskutuje o Putinovih 15 godina na čelu vlasti.

"Tema je jednostavna, ali izgleda izuzetno značajna - 15 godina otkako je Putin izabran za predsjednika. Datum je previše značajan da bi prošao bez diskusija, jer bez razumijevanja toga šta je Putin ostvario, a šta nije, i toga šta se desilo Rusiji i svijetu u tom periodu vremena, izuzetno je značajno da s povjerenjem gledamo u budućnost", rekao je Peskov.

On je zahvalio organizatorima Okruglog stola, istraživačkom centru Tas s i njenom šefu Semjonu Sorkinu.

Na okruglom stolu govorio je i Aleksandar Oslon, direktor agencije za ispitivanje javnog mnjenja FOM, koji je rekao da je popularnost Putina otkako je prvi put preuzeo kormilo države, uvijek bila viša od 50 odsto, a najveća nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom.

Oslon je rekao za Tass da su rezultati dobijeni na osnovu nedjeljnih anketa tokom proteklih 15 godina, a ispitanici su odgovarali na pitanje za koga bi glasali na predsjedničkim izborima u slučaju da se održavaju nedjelju.

Rejting popularnosti Putina u izbornoj kampanji 2000. godine bio je 47 odsto, a 22. marta ove godine, Putin je dobio glasove 75 odsto Rusa.

Prema FOM-u, popularnost Putina je bila na vrhu nakon prihvatanja Krima u sastav Rusije 2014. godine. U momentu kada je odluka o tome donijeta, Putinova popularnost iznosila je 50 odsto. U narednih 12 mjeseci, od ulaska Krima u Rusiju, popularnost Putina je stalno rasla i 22. marta dostigla 75 odsto.

Putin je prvi put izabran za predsjednika Rusije 26. marta dobivši skoro 53 odsto glasova. Godine 2004., dobio je 71,31 odsto glasova, a 2012. godine 63,6 odsto glasova.

Na okruglom stolu učestvovali su Peskov, Oslon, bivši ministar finansija i lider Odbora građanske inicijative Aleksej Kudrin, predsjednik Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika Aleksandar Šokin, i drugi.

Kopredsednik centralnog osoblja Sveruskog narodnog fronta (ARPF) Aleksandar Brečalov rekao je da Vladimir Putin za dio svoje ogromne popularnosti umnogome duguje i borbi protiv korupcije.

"Visoka popularnost je umnogome postignuta aktivnošću ARPF-a. Ti podaci dolaze zbog raznih faktora, nevezano za odluke koje se tiču Krima i Zimskih olimpijskih igara, kao i zbog mjera koje je predsjednik preduzeo protiv guvernera. Narod reaguje na to", rekao je Brečalov.

Peskov je na skupu, iznoseći neke podatke u proteklih 15 godina koliko je Putin na vlasti, iznio i jedan zanimljiv detalj, a to je da je Putin na pecanju u Sibiru 2013. godine uhvatio štuku od 20 kilograma.

"Čak je i čuvar lovišta koji je bio u Putinovoj pratnji, rekao da ništa slično toj ribi nije vidio", rekao je Peskov, dodajući da su kotleti od kapitalnog ulova zapanjili mnoge svojom težinom, prenijela je ruska agencija Tass.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana