Похапшени хакери највећег сервиса за ДДоС нападе, Хрват власник, Срби администратори

Глас Српске
Похапшени хакери највећег сервиса за ДДоС нападе, Хрват власник, Срби администратори

Загреб - Хрватски цyбер полицајци открили су и ухапсили власника највећег свјетског илегалног интернет сервиса за ДДоС кибернетичке нападе.

У истој акцији ухапшена су и двојица српских држављана, М.Ј. (19) из Прокупља и Д.В. (21) из Руме, због постојања основа сумње да су били администратори сервиса Webstresser.

Webstresser.орг највећи је свјетски интернет сервис на којем су корисници могли унајмити услугу ДДоС (Distributed Denial of Service) кибернетичких напада на власнике интернетских страница у цијелом свијету.

С више од 136 000 регистрованих корисника и 4 милиона кибернетичких напада остварених до априла 2018. Webstresser је представљао највећу пријетњу за кључне он-лине услуге које нуде банке, пословни сектор и државне институције широм свијета.

Webstresserом је управљао деветнаестогодишњи хрватски држављанин који је ухапшен 24. Априла 2018. године те је против њега поднесена кривична пријава због основане сумње да је починио кривично дјело "Тешка кривична дјела против рачунарских система, програма и података", за које је могућа казна затвора од једне до осам година.

Осим хрватских полицајаца, у оперативној акцији су, уз подршку Еуропола, учествовале и националне полицијске службе Холандије, Велике Британије, Канаде, Србије, Шпаниј, Италије и Хонг Конга које су ухапсиле и помагаче и кориснике услуга ДДоС напада те је међународна полицијска сарадња била кључна за изврсне резултате оперативне акције која је проведена под кодним именом "Мануфактура".

Током провођења ДДоС напада, које је омогућавао Webstresser, нападач даљински управља повезаним уређајима спојенима на Интернет те усмјерава велику количину интернетског промета према одређеној њеб страници или интернетској платформи, што за посљедицу има успоравање рада њеб странице жртве или њену потпуну недоступност те тако корисници Интернет сервиса нису у могућности приступити различитим он-лине услугама.

Некада су починитељи који су извршавали ДДоС нападе требали бити добро упућени у начине функционирања интернет технологије, али с појавом илегалних сервиса попут Webstresserа, то више није случај.

Сваки корисник Webstresserа могао је платити накнаду путем он-лине платформи за плаћање или у криптовалутама попут Битцоина те му је за износ већ од 15 евра на располагање стављена инфраструктура која омогућује ДДоС нападе на web странице по избору корисника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана