Похапшени фалсификатори из БиХ који су згрнули милионе у Аустрији

nezavisne.com
Похапшени фалсификатори из БиХ који су згрнули милионе у Аустрији

Беч - Аустријски истражиоци разбили су међународну организовану криминалну групу која је фалсификовала дипломе и свједочанства њемачког језика, а пипци мафијашке хоботнице, како је истакнуто, воде ка БиХ.

Како пишу аустријски медији, истрага је почела 2014. године након што је уочено да један лиценцирани институт за учење њемачког језика у бечком округу Отакринг издаје неуобичајено велики број диплома њемачког језика.

Након опсежне истраге, полиција је добила анонимну дојаву из Граца, а том приликом ухапшени су један адвокат и његова супруга. Резултат истраге је осамдесетак ухапшених чланова мафијашке групе из Аустрије, БиХ и Њемачке, од којих је њих 25 означено као "мозак" цијеле операције, а међу којима су и два аустријска држављана.

Међу ухапшенима су правници, наставници, поштари и различити посредници. Занимљива је констатација једног бечког портала, који је рекао да су наставници који су фингирали испите затварали не само очи, него зачепљали и уши, с обзиром на то да би било немогуће не примијетити да испитаници не знају готово ни ријеч њемачког језика.

Полиција је спровела акцију 9. марта ове године у Клостернеубургу, а резултат је чак 8.000 подигнутих оптужница за више од 600 почињених кривичних дјела.

Прве индиције добили су припадници Службе за послове са странцима Аустрије и Центра за азиланте, који су алармирали истражне полицијске органе да се појавила организована манипулација дипломама њемачког језика.

Како је наведено, медијским објавама путем Фацебоок групе из БиХ људима су рекламирани њемачки сертификати, а онда су жртве, углавном мигранти у Аустрији, којима је диплома из њемачког неопходан услов за добијање боравишне дозволе у тој земљи, а самим тиме и приступ социјалним давањима, ступали у контакт с починиоцима. За сертификате су људи издвајали између сто и 2.700 евра, а ради се углавном о фалсификатима познатих њемачких и међународних института за учење њемачког језика.

Полиција је утврдила да је међу жртвама ове преваре неколико хиљада миграната углавном из Србије, БиХ, Хрватске и Албаније, а мафија је за ове криминалне активности инкасирала неколико милиона евра.

Након што је група похапшена, истражни органи сада спроводе другу велику акцију, како би се ушло у траг свим фалсификованим дипломама.

Истакнуто је да међу фалсификатима има и веома јефтиних копија, па до професионално урађених диплома које је немогуће на први поглед разликовати од правих.

Такође, медији извјештавају да чињеница да су починиоци годинама несметано могли спроводити ове криминалне активности указује на системске пропусте од стране надлежних аустријских служби.

Амбасада: И даље имамо проблем с лажним сертификатима

Њемачка амбасада у БиХ и даље има проблем с лажним дипломама које се прилажу уз документацију приликом подношења захтјева, речено нам је у тој институцији.

Како су истакли, сваки захтјев за добијање визе уз који је приложена лажна диплома биће одбијен, а сваком за кога се утврди да је приложио такву документацију ће бити забрањен улазак у Њемачку на дужи временски период.

"Прилагање фалсификоване документације је противзаконит чин с кривичним посљедицама. Гете институт подноси пријаву надлежним органима против сваке особе која користи фалсификоване сертификате те институције. Гете институт ће свакоме ко приложи лажни сертификат забранити полагање испита из њемачког језика у временском периоду од једне године", саопштено је из Амбасаде.

Начин преваре:

- Путем Facebook групе из БиХ рекламирају њемачке сертификате

- Мигранти ступају у контакт с преварантима

- Жртве плаћају лажне сертификате неколико хиљада евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана