Poginuo lider Donjecke Narodne Republike, ubica uhapšen

Glas Srpske
Poginuo lider Donjecke Narodne Republike, ubica uhapšen

DONjECK - Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko poginuo je danas u eksploziji u Donjecku, prenio je TASS pozivajući se na izvor iz administracije DNR.

Izvor je rekao da se eksplozija dogodila u restoranu Separ u trenutku kada je Zaharčenko bio u njemu.

“Kao rezultat toga on je zadobio smrtonosne povrede”, naveo je taj izvor.

Ima i povrijeđenih, prenose ruski mediji.

Ranije je izvor u bezbjednosnim strukturama DNR saopštio da je u eksploziji ranjen ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev, koji je prevezen u bolnicu.

Ranije je saopšteno da je u restoranu u centru Donjecka, udaljenom stotinak metara od rezidencije Zaharčenka, odjeknula eksplozija, da je jedan čovjek poginuo, a da je troje ljudi ranjeno., naveo je Sputnjik.

Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo Zaharčenka

Osumnjičeni za ubistvo lidera samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka su uhapšeni, saopštio je savjetnik lidera DNR Aleksandar Kazakov.

“U republici je uvedeno vanredno stanje, granice su zatvorene, a već su uhapšeni osumnjičeni za izvršenje ovog terorističkog čina”, rekao je Kazakov za televiziju “Rusija 1”.

Dopisnik RIA Novosti iz Donjecka prenosi da je u gradu mirna situacija, na ulicama nema vojnih odreda, sve službe rade u redovnom režimu. U ovom trenutku saobraćaj u većem delu grada funkcioniše normalno, a zatvoren je samo u oblasti koju su blokirale bezbjednosne službe, a u kojoj se dogodilo ubistvo, prenio je Sputnjik.

Putin: Ubistvo Zaharčenka kukavički čin

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je danas da je ubistvo lidera samproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandra Zaharčenka “kukavički čin” čiji je cilj destabilizacija krhkog mira u regionu, javlja Rojters.

U saopštenju koje je izdao Kremlj, Putin, međutim, ne optužuje Ukrajinu da stoji iza tog ubistva, primjećuje britanska agencija.

Putin je izrazio nadu da će počinitelji i organizatori Zaharčenkovog ubistva biti kažnjeni, kao što i zaslužuju, navedeno je na sajtu Kremlja, prenosi Tass.

“Aleksandar Vladimirogič je zaista bio narodni lider, hrabra osoba snažne volje, patriota Donbasa. U teškim vremenima za njegovu republiku, on je ustao da je brani, preuzevši ogromnu ličnu odgovornost, i predvodio je narod”, navodi se u saopštenju.

Ruski predsjednik je uputio izraze saučešća porodici i prijateljima ubijenog Zaharčenka.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ranije je izjavila da ima osnova za sumnju da iz toga stoji Kijev.

Ukrajinska služba bezbjednosti saopštila je da vjeruje da je ubistvo Zaharčenka između “pobunjenika i njihovih ruskih sponzora”, navodi Rojters.

Zaharčenko je ubijen danas u eksploziji u restoranu u Donjecku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana