Погинуо лидер Доњецке Народне Републике, убица ухапшен

Глас Српске
Погинуо лидер Доњецке Народне Републике, убица ухапшен

ДОЊЕЦК - Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Александар Захарченко погинуо је данас у експлозији у Доњецку, пренио је ТАСС позивајући се на извор из администрације ДНР.

Извор је рекао да се експлозија догодила у ресторану Сепар у тренутку када је Захарченко био у њему.

“Као резултат тога он је задобио смртоносне повреде”, навео је тај извор.

Има и повријеђених, преносе руски медији.

Раније је извор у безбједносним структурама ДНР саопштио да је у експлозији рањен министар за приходе и порезе Александар Тимофејев, који је превезен у болницу.

Раније је саопштено да је у ресторану у центру Доњецка, удаљеном стотинак метара од резиденције Захарченка, одјекнула експлозија, да је један човјек погинуо, а да је троје људи рањено., навео је Спутњик.

Ухапшени осумњичени за убиство Захарченка

Осумњичени за убиство лидера самопроглашене Доњецке народне републике Александра Захарченка су ухапшени, саопштио је савјетник лидера ДНР Александар Казаков.

“У републици је уведено ванредно стање, границе су затворене, а већ су ухапшени осумњичени за извршење овог терористичког чина”, рекао је Казаков за телевизију “Русија 1”.

Дописник РИА Новости из Доњецка преноси да је у граду мирна ситуација, на улицама нема војних одреда, све службе раде у редовном режиму. У овом тренутку саобраћај у већем делу града функционише нормално, а затворен је само у области коју су блокирале безбједносне службе, а у којој се догодило убиство, пренио је Спутњик.

Путин: Убиство Захарченка кукавички чин

Руски предсједник Владимир Путин саопштио је данас да је убиство лидера сампроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Александра Захарченка “кукавички чин” чији је циљ дестабилизација крхког мира у региону, јавља Ројтерс.

У саопштењу које је издао Кремљ, Путин, међутим, не оптужује Украјину да стоји иза тог убиства, примјећује британска агенција.

Путин је изразио наду да ће починитељи и организатори Захарченковог убиства бити кажњени, као што и заслужују, наведено је на сајту Кремља, преноси Тасс.

“Александар Владимирогич је заиста био народни лидер, храбра особа снажне воље, патриота Донбаса. У тешким временима за његову републику, он је устао да је брани, преузевши огромну личну одговорност, и предводио је народ”, наводи се у саопштењу.

Руски предсједник је упутио изразе саучешћа породици и пријатељима убијеног Захарченка.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова раније је изјавила да има основа за сумњу да из тога стоји Кијев.

Украјинска служба безбједности саопштила је да вјерује да је убиство Захарченка између “побуњеника и њихових руских спонзора”, наводи Ројтерс.

Захарченко је убијен данас у експлозији у ресторану у Доњецку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана