Poginulo 15 radnika, tri žene povrijeđene

Srna
Poginulo 15 radnika, tri žene povrijeđene

Sofija - U eksploziji Fabrike za proizvodnju baruta "Midžur" u bugarskom selu Gornji Lom poginulo je 15 radnika, a tri žene su povrijeđene i njihovi životi nisu u opasnosti, rekao je načelnik civilne odbrane Nikolaj Nikolov.

Nikolov je naveo da je među poginulima 13 muškaraca i dvije žene.

Prema njegovim riječima, živote su izgubili muž i žena, koji imaju petogodišnje dijete, kao i trojica stručnjaka za deminiranje.

Istraga je pokazala da su dva radnika sasvim slučajno izbjegla tragediju, jer jedan nije došao na posao, a drugi je zaboravio ličnu kartu, pa je vraćen sa radnog mjesta.

Uzroci sinoćnje eksplozije još nisu poznati, a Nikolov nije isključio mogućnost da je tragediju uzrokovao ljudski faktor.

U eksploziji su uništene dvije zgrade, koje su bile dio fabrike, a o njenoj snazi govori podatak da su dijelovi mašina, teški između 150 i 200 kilograma, odletjeli na veliku udaljenost.

Nikolov nije potvrdio informaciju, koju su objavili mediji, da je prije toga u fabriku stiglo sedam šlepera sa naoružanjem.

Zbog ove tragedije u Bugarskoj će sutra biti dan žalosti.

Direktor bugarske policije Svetlozar Lazarov rekao je ranije da se pretpostavlja da je eksploziju uzrokovalo uništavanje mina, jer su zaposleni u tom trenutku radili na demontiranju grčkih mina.

Među mogućim razlozima navodi se nepravilno skladištenje municije.

Bugarski mediji navode da je među poginulima sin vlasnika fabrike, ali ta informacija nije potvrđena.

Bugarski Crveni krst u Gornjem Lomu uputio je tim od desetak psihologa da pomognu porodicama nastradalih da prevaziđu posljedice nesreće.

Ovo nije prvi incident u fabrici "Midžur". Nakon eksplozije mašine u maju 2008. godine, poginuo je dvadesetosmogodišnji varilac, a jedna žena je povrijeđena. U eksploziji 2010. godine povrijeđena su četiri radnika. I tada se radilo na uništavanju protivpješadijskih mina grčke vojske.

Tada je u fabrici bilo 1,6 miliona grčkih mina, a eksploziju je izazvala povećana temperatura koja je prouzrokovala paljenje amonita.

Fabrika "Midžur" je u vlasništvu privatne kompanije "Videks" i locirana je na području opštine Čuprene. U fabrici je zaposleno oko 50 radnika, a do 2010. godine u njoj je radilo 120 radnika.

"Midžur" proizvodi eksplozivne materijale za više rudnika i kamenoloma. Osim u Bugarskoj, proizvode plasira i na tržištima Grčke, Makedonije, Srbije, Albanije, Gruzije i Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana