Počeo referendum u Kataloniji, policija plijeni glasački materijal

Srna
Počeo referendum u Kataloniji, policija plijeni glasački materijal

Barselona - Vlada Katalonije saopštila je danas da će referendum o nezavisnosti tog regiona biti održan uprkos naporima centralnih vlasti da spriječi glasanje.

"Stav Vlade je takav da možemo proslavljati referendum o samoopredijeljenju, ne onako kako smo željeli ali imaće demokratske garancije", rekao je portparol regionalne Vlade Žordi Turul.


Prema njegovim riječima, nekoliko glasačkih mjesta nije moglo da bude otvoreno ali je Vlada donijela odluku o "jedinstvenom glasanju" što će omogućiti biračima da se izjasne na bilo kom biralištu uz pasoš ili neki drugi identifikacioni dokument.

"Time će biti usporen proces, ali će omogućiti svima da glasaju dok je i jedna škola otvorena", istakao je Turul.

On je naveo da će na biralištima biti glasački listići, ali da se mogu koristiti verzije povučene sa interneta i odštampane kod kuće.

"Vlada će učiniti sve što može da Katalonci mogu da glasaju. Glasanje će pratiti grupa akademika i profesionalaca kako bi se osiguralo da nema kršenja osnovnih prava", dodao je Turul.

Španske vlasti su protiv održavanja glasanja koje je Ustavni sud proglasio ilegalnim i koriste sve pravne mogućnosti da ometu referendum.

Na osnovu naloga pravosuđa i tužilaštva policija mora da zaplijeni glasačke listiće, uhapsi organizatore i omete komunikacioni centar katalonskih vlasti u Barseloni, čime će presjeći veze sa glasačkim mjestima i pristup programu za glasanje putem interneta.

Policija krenula u zapljenu materijala

Španska policija počela je da plijeni glasačke kutije i listiće sa bitališta u Kataloniji, saopšteno je danas iz španskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
Policija se sukobila sa glasačima ispred birališta u Barselonu gdje je više desetina pripadnika bezbjednosnih snaga pomoću štitova odguralo okupljene.

Glasači su uzvikivali "Mi smo za mir" i "Nećete nas uplašiti".

Očevici navode da u blizini birališta stoji nekoliko patrolnih i ambulantno vozilo.

U drugim dijelovima Katalonije birališta su otvorena kao što je i predviđeno u 9.00 časova po lokalnom vremenu.

Prema izjavama očevidaca, španska policija stigla je u provinciju Girona gdje treba da glasa lider Katalonije Karles Puigdemon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana