Počeo 48. Svjetski ekonomski forum u Davosu

Glas Srpske
Počeo 48. Svjetski ekonomski forum u Davosu

Davos – Uz pojačane mjere bezbjednosti u švajcarskom Davosu danas je počeo 48. Svjetski ekonomski forum (WEF).

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma u Davosu je "Kreiranje zajedničke budućnosti u svijetu koji se cijepa". Globalne ekonomske i sigurnosne teme dominiraće tokom foruma.

Na početku foruma ponajviše pažnje privlače stroge mjere bezbijednosti koje su organizatori poduzeli. Policijski helikopteri nadziru malo švajcarsko mjesto na Alpama, a na putu do tog mjesta švajcarska vojska i policija postavili su nekoliko kontrolnih punktova.

Šef policije u kantonu Graubunden Njalter Schlege izjavio je da 4.400 vojnika pomaže policiji u mjerama sigurnosti. Dodao je da će doći i oko 600 vojnika iz Lihtenštajna.

Schlege je takođe, kazao da se posljednjeg dana foruma očekuje dolazak američkog predsjednika Donalda Trampa i da će za tu priliku biti poduzete dodatne mjere bezbjednosti u kojima će biti uključene i američke tajne službe.

Uporedo s tim, Federalno vijeće Švajcarske naredilo je vojsci da sruši svaki avion koji prekrši zabranu letenja iznad regije u kojoj je smješten Davos.

Nekoliko nevladinih organizacija u Švajcarskoj pokrenulo je kampanje na društvenim mrežama protiv dolaska američkog predsjednika Trampa.

Učešće na forumu u Davosu najavili su i francuski predsjednik Emanuel Makron, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, britanska premijerka Tereza Mej, njemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Indije Narendra Modi, šef kanadske vlade Justin Trudeau, zamjenik premijera Turske Mehmet Simsek i brojni drugi zvaničnici iz 70 zemalja.

Crnadak na sesiji o Zapadnom Balkanu

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak učestvovaće na sesiji posvećenoj Zapadnom Balkanu u okviru Svjetskog ekonomskog foruma (NjEF) u Davosu.

Crnadak će učestvovati na posebnoj sesiji pod nazivom "Ubrzanje dugoročnog razvoja Zapadnog Balkana", u okviru 48. godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), čije održavanje je planirano od 23. do 26. januara 2018. godine u švajcarskom gradu Davosu. 

Na ovom važnom političko-ekonomskom forumu ove godine će učestvovati preko 3.000 predstavnika političkog života, te predstavnika velikih međunarodnih kompanija i civilnog društva. Centralna tema Svjetskog ekonomskog foruma će biti "Izgradnja zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu", čiji je cilj da se politički lideri posvete pronalaženje pragmatičnih rješenja za suočavanje sa savremenim izazovima.

Na posebnoj sesiji posvećenoj Zapadnom Balkanu koja je planirana za 26. januar 2018. godine, a na kojoj će poseban akcenat biti stavljen na jačanje stabilnosti u ovom području će, pored ministra Crnatka, učestvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predsjednik Vlade Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Vlade Albanije Edi Rama, te predsjednik Vlade Bugarske Boyko Borissov.

Posebnu sesiju o Zapadnom Balkanu će otvoriti predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende, a podsekretar Ujedinjenih nacija za politička pitanja Jeffrey D. Feltman i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hanh će održati uvodne govore.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak biće jedini predstavnik BiH na ovom prestižnom forumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana