Почео 48. Свјетски економски форум у Давосу

Глас Српске
Почео 48. Свјетски економски форум у Давосу

Давос – Уз појачане мјере безбједности у швајцарском Давосу данас је почео 48. Свјетски економски форум (WEF).

Главна тема овогодишњег Форума у Давосу је "Креирање заједничке будућности у свијету који се цијепа". Глобалне економске и сигурносне теме доминираће током форума.

На почетку форума понајвише пажње привлаче строге мјере безбиједности које су организатори подузели. Полицијски хеликоптери надзиру мало швајцарско мјесто на Алпама, а на путу до тог мјеста швајцарска војска и полиција поставили су неколико контролних пунктова.

Шеф полиције у кантону Граубунден Њалтер Сцхлеге изјавио је да 4.400 војника помаже полицији у мјерама сигурности. Додао је да ће доћи и око 600 војника из Лихтенштајна.

Сцхлеге је такође, казао да се посљедњег дана форума очекује долазак америчког предсједника Доналда Трампа и да ће за ту прилику бити подузете додатне мјере безбједности у којима ће бити укључене и америчке тајне службе.

Упоредо с тим, Федерално вијеће Швајцарске наредило је војсци да сруши сваки авион који прекрши забрану летења изнад регије у којој је смјештен Давос.

Неколико невладиних организација у Швајцарској покренуло је кампање на друштвеним мрежама против доласка америчког предсједника Трампа.

Учешће на форуму у Давосу најавили су и француски предсједник Емануел Макрон, предсједник Азербејџана Илхам Алиyев, британска премијерка Тереза Меј, њемачка канцеларка Ангела Меркел, премијер Индије Нарендра Моди, шеф канадске владе Јустин Трудеау, замјеник премијера Турске Мехмет Симсек и бројни други званичници из 70 земаља.

Црнадак на сесији о Западном Балкану

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак учествоваће на сесији посвећеној Западном Балкану у оквиру Свјетског економског форума (ЊЕФ) у Давосу.

Црнадак ће учествовати на посебној сесији под називом "Убрзање дугорочног развоја Западног Балкана", у оквиру 48. годишњег састанка Свјетског економског форума (WEF), чије одржавање је планирано од 23. до 26. јануара 2018. године у швајцарском граду Давосу. 

На овом важном политичко-економском форуму ове године ће учествовати преко 3.000 представника политичког живота, те представника великих међународних компанија и цивилног друштва. Централна тема Свјетског економског форума ће бити "Изградња заједничке будућности у подијељеном свијету", чији је циљ да се политички лидери посвете проналажење прагматичних рјешења за суочавање са савременим изазовима.

На посебној сесији посвећеној Западном Балкану која је планирана за 26. јануар 2018. године, а на којој ће посебан акценат бити стављен на јачање стабилности у овом подручју ће, поред министра Црнатка, учествовати предсједник Србије Александар Вучић, предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић, предсједник Владе Македоније Зоран Заев, предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић, предсједник Владе Албаније Еди Рама, те предсједник Владе Бугарске Боyко Бориссов.

Посебну сесију о Западном Балкану ће отворити предсједник Свјетског економског форума Борге Бренде, а подсекретар Уједињених нација за политичка питања Јеффреy Д. Фелтман и комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханнес Ханх ће одржати уводне говоре.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак биће једини представник БиХ на овом престижном форуму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана