Plan za Siriju predviđa odlazak Asada

Agencije
Plan za Siriju predviđa odlazak Asada

Ženeva - Francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus izjavio je juče da sporazum o političkoj tranziciji u Siriji, koji su u Ženevi usaglasile članice Savjeta bezbjednosti UN, podrazumijeva ostavku predsjednika Bašara al Asada, prenosi Rojters pozivajući se na francuski kanal TF1.

Svjetske sile dogovorile su se u subotu u Ženevi da u Siriji treba da bude formirana prelazna vlada da bi se okončao sukob, ali nisu precizirale kakvu bi ulogu Asad mogao da ima u tom procesu.

Sporazum o prenosu vlasti predviđa da u vladi nacionalnog jedinstva mogu biti članovi sadašnje vlade i opozicije, izjavio je međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan poslije sastanka u Ženevi.

Na pitanje zbog čega djeluje da Rusija i Kina imaju drugačije viđenje Asadove budućnosti, Fabijus je rekao da “čak i ako kažu suprotno, činjenica je da tekst precizira da će biti formirana prelazna vlada sa svim ovlašćenjima čiji će članovi biti dogovoreni konsenzusom, što znači da u njoj neće biti Asad”.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da plan ne podrazumijeva ostavku Asada, jer nema preduslova koji bi isključio bilo koga iz predložene vlade nacionalnog jedinstva.

Izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan rekao je da vlada treba da uključi članove Asadove administracije i sirijske opozicije i da treba da organizuje slobodne izbore.
Međunarodni izaslanik je istakao da sirijska vlada i opozicija moraju sarađivati s ciljem formiranja tranzicione vlade.

Povodom mogućnosti da predsjednik Bašar al-Asad bude u tranzicionoj vladi, Anan je međutim rekao da je na narodu Sirije da dođe do političkog rješenja, ali da sumnja da će Sirijci koji su se tako borili za nezavisnost, izabrati ljude “okrvavljenih ruku” da ih predvode.

Fabijus je najavio da će 6. jula u Parizu biti održana konferencija sa više od 100 učesnika sa ciljem da bude formiran “jedinstveni front” opozicije kako bi se sproveo Ananov prijedlog.

Kina i Rusija nisu potvrdile učešće na konferenciji koja nosi naziv “Prijatelji Sirije.”

SAD su odustale od zahtjeva da Asad bude isključen, nadajući se da će taj ustupak ohrabriti Rusiju da izvrši veći pritisak na Siriju s ciljem što bržeg okončanja nasilja za koje opozicija tvrdi da je odnijelo više od 14.000 života.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton insistirala je, međutim, na tome da Asad mora da siđe sa vlasti rekavši da Rusija i Kina treba sada da pokažu Asadu šta treba da učini.

Sa svoje strane, Moskva je odbila da podrži zahtjev da Asad ode sa vlasti insistirajući na činjenici da niko spolja ne može da nametne političko rješenje za Siriju.

Sirijska opozicija je juče odbacila sporazum svjetskih sila o tranzicionom planu za Siriju, uz obrazloženje da je nejasan i da predstavlja gubljenje vremena, a kao neuspješan su ga okarakterisali i zvanični sirijski mediji.

U sukobima 83 mrtvih

U talasu nasilja širom Sirije poginulo je najmanje 83 ljudi, mahom civila, a na stotine ljudi je zarobljeno usljed borbi između vladinih snaga i pobunjenika u gradu Duma, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, prenosi Tanjug.

U najozbiljnijem incidentu u minobacačkoj vatri juče je ubijeno 30 civila koji su prisustvovali sahrani u gradu Zamalka, deset kilometara istočno od prestonice Damaska, navela je sirijska organizacija sa sjedištem u Londonu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana