Plan propao, Tereza Mej ponižena

Srna
Plan propao, Tereza Mej ponižena

London - Britanski mediji izvještavaju danas da su svi prijedlozi premijera Tereze Mej o sporazumnom razlazu sa EU odbačeni i da je ona ponižena na sastanku sa liderima Unije na neformalnom samitu u Salcburgu.


Lideri EU su poslije večere objavili da će se založiti za usvajanje sporazuma sljedećeg mjeseca, ali su upozorili Mejovu da neće biti dogovora ukoliko ona do novembra ne odustane od uslova u vezi sa trgovinom i granicom sa Irskom.

“Vaš žBregzitž je propao”, piše danas “Dejli miror” na naslovnoj strani.

Listovi su objavili na naslovnim stranama Rojtersovu sliku Mejove u crvenoj jakni dok stoji sama i izdvojena od ostalih lidera EU.

“Mej ponižena”, glasi naslov u “Gardijanu”, dok je “Tajms” svoj glavni tekst naslovio sa “Poniženje za Mejovu”.

“Fajnenšel tajms” piše da su “lideri EU razvejali sve nade Mejove u Salcburgu” odbijanjem njenog plana, a Bi-Bi-Si konstatuje da je Mejova doživjela “neprijatno odbijanje”.

“San” je otišao korak dalje i naslov “Prljavi pacovi EU - evro-banditi zaskočili Mejovu” ilustrovao slikom francuskog predsjednika Emanuela Makrona i predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska koji su predstavljeni kao američki gangsteri sa oružjem.

Makron je otvoreno rekao da je neprihvatljiv prijedlog Mejove za “Bregzit”, poznat kao “Čekers plan”.

Britanija će napustiti EU 29. marta sljedeće godine. I Brisel i London tvrde da žele da razlaz bude sporazuman, ali je sve manje vremena da britanski parlament ratifikuje eventualni dogovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana