Пјонгјанг пријети нападима на САД

Агенције
Пјонгјанг пријети нападима на САД

Пјонгјанг - Сјеверна Кореја запријетила је да ће извести нападе на Бијелу кућу, Пентагон и "цијели континентални дио САД - који представљају септичку јаму тероризма".

Пријетња је услиједила послије спора око хакерских напада на компанију "Сонy пицтурес" који је још више затегао односе Вашингтона и Пјонгјанга.

У саопштењу Комисије за националну сигурност у Пјонгјангу оцијењено је да амерички предсједник Барак Обама несмотрено шири гласине да је Сјеверна Кореја оркестирала хакерске нападе на "Сонy" због њеног спорног филма "Интервју".

Комисија, којом предсједава лидер земље Ким Јонг-Ун, упозорила је да је војска Сјеверне Кореје спремна да употријеби све облике ратне машинерије против Вашингтона.

-Наш најжешћи одговор биће чврсто усмјерен на Бијелу кућу, Пентагон и цијели континентални дио САД - септичку јаму тероризма, чиме ћемо надмашити противодговор који је најавио Обама - каже се у саопштењу које преноси сјевернокорејска агенција КЦНА.

Компанија "Sony" нашла се на мети хакерских напада због свог филма "Интервју", који говори о измишљеном атентату на лидера Сјеверне Кореје Ким Јонг-Уна.

Федерални истражни биро (FBI) води истрагу о хакерском нападу на компанију за који се сумња да је изведен из Сјеверне Кореје.

Та земља одбацује умијешаност у сајбер активности против Сонyа.

Амерички предсједник Барак Обама најавио је јуче да ће Вашингтон "пропорционално" одговорити на нападе, као и да ће размотрити да ли да Сјеверну Кореју поново врати на листу земаља које спонзоришу тероризам.

Напад и пријетње хакерских група приморали су "Sony pictures" да повуче комедију "Интервју", која је требало да буде премијерно приказана у биоскопима током божићних празника.

Хакерска група која је себе назвала "Чувари мира" објавила је саопштење у којем обећава "горку судбину" за оне који буду ишли да гледају филм, а њујоршка премијера је већ отказана.

У кратком саопштењу написаном на граматички неисправном енглеском језику, група подсјећа на терористичке нападе у САД 11. септембра 2001., а затим упозорава грађане да се држе подаље од биоскопа у којима ће се приказивати овај филм, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана