Pjongjang prijeti Vašingtonu

Agencije
Pjongjang prijeti Vašingtonu

Pjongjang - Sjeverna Koreja zaprijetila je danas da će uzvratiti Bijeloj kući i drugim američkim ciljevima, ukoliko Vašington bude sankcionisao navodni hakerski upad.

Najviša sjevernokorejska vojna administracija Komisija za nacionalnu odbranu /NDC/ ponovo je danas negirala umiješanost u hakerski upad u kompjutersku mrežu kompanije "Soni pikčers" zbog čega je odgođena premijera filma "Intervju" za koji Pjongjang smatra da ismijeva lidera Kim Džong Una.

Američki predsjednik Barak Obama  juče je potvrdio da je Sjeverna Koreja odgovorna za upad.

NDC je u saopštenju, koji je prenijela sjevernokorejska novinska agencija KCNLA, saopštila da su vojska i narod "potpuno spremni za sukob sa SAD u svim ratniom prostorima, uključujući i sajber".

"Naša najoštrija protivakcija biće preduzeta protiv Bijele kuće, Pentagona i cijelog američkog kopna, otpadnoj jami terorizma, koja će nadmašiti žsimetričnu kontrakcijuž, koju je najavio predsjednik SAD Barak Obama", ističe se u saopštenju.

Sjeverna Koreja, koja je i ranije prijetila američkom kopnu, optužila je Obaminu administraciju da je "duboko odgovorna" za nastajanje komedije "Intervju", čija je radnja fikciona zavjera za atentat na Kim Džong Una.

Pjongjang je ponovo pohvalio "ispravnu akciju" hakerske organizacije, koja sebe naziva "Čuvari mira", ali da nema podatke gdje je sjedište te grupacije. 

Medijska kuća "Soni pikčers" saopštila je da je donesena odluka o otkazivanju premijere komedije "Intervju" nakon što im je prijetnje uputila hakerska organizacija "Čuvari mira", koji su upali u kompjutersku mrežu te kompanije i zaprijetili napadom na sve američke bioskope u kojima bude emitovan film.

Premijera filma bila je zakazana za 25. decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana