Пјонгјанг опет пријети нуклеаркама

Aгенције
Пјонгјанг опет пријети нуклеаркама

Пјонгјанг - Сјеверна Кореја данас је запријетила да би могла да изврши превентивни нуклеарни напад на СAД и тиме заоштрила реторику неколико часова уочи гласања у УН о томе да ли треба појачати санкције против Пјонгјанга због недавне атомске пробе, јавиле су агенције.

Портпарол сјевернокорејског Министарства спољних послова, чије име није објављено, изјавио је да ће његова земља искористити право на "превентивни нуклеарни напад на агресоров штаб", зато што Вашингтон жели да покрене атомски рат против Сјеверне Кореје.

Стручњаци сматрају да Пјонгјанг још није овладао технологијом прављења малих бојевих глава, које могу да се ставе у балистички пројектил и испале на СAД.

Они процјењују да Пјонгјанг има довољно нуклеарног горива и да је до сада направио неколико једноставнијих нуклеарних бомби.
Сјеверна Кореја у посљедњих неколико дана упућује оштре пријетње због могућег пооштравања међународних санкција и заједничких војних вјежби СAД и Јужне Кореје, пренио је AП.

Очекује се да ће Савјет безбједности УН усвојити четврту рунду санкција против Пјонгјанга у новом покушају да обузда нуклеарни и ракетни програм Сјеверне Кореје.

Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин, који тренутно предсједава Савјетом безбједности, изјавио је да ће ово тијело гласати о нацрту резолуције о санкцијама данас поподне по средњоевропском времену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана