Пјонгјанг испалио двије ракете, пријети САД и Јужној Кореји

Агенције
Пјонгјанг испалио двије ракете, пријети САД и Јужној Кореји

Сеул - Сјеверна Кореја испалила је двије ракете кратког домета у Источно море и запријетила да ће извести "немилосрдне ударе" против САД и Јужне Кореје.

Јужнокорејска агенција Јонап је јавила да су ракете испаљене уочи самог почетка заједничких годишњих војних вјежби Јужне Кореје и САД, што је разјарило Пјонгјанг, пренио је АФП.

"Ситуација на Корејском полуострву је поново на педаљ од ивице рата. Средства којима би се изборили са агресијом и ратом америчких империјалиста и њихових сљедбеника није ни дијалог ни мир. С њима се треба обрачунати само немилосрдним ударима", навела је агенција КЦНА ријечи портпарола Корејске народне армије (КПА).

Заједничке вјежбе Јужне Кореје и САД трајаће осам недјеља, великог су обима и у њима учествује око 200.000 корејских и 3.700 америчких војника. Овогодишњи маневри ће обухватити у посебном сегменту и компјутерски симулирану вјежбу, а ангажоване су ваздухопловне, копнене и поморске снаге.

Портпарол КПА је те вјежбе назвао "опасним нуклеарним ратним вјежбама за инвазију на Сјеверну Кореју", као и "неопростивом ратном хистеријом нечасних непријатељских снага".

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун апеловао је прије два дана на војску да се припреми за рат са САД и њиховим савезницима.

"Ситуација у којој је велики рат за национално уједињење неминован захтијева да све јединице Корејске народне армије постану јединице елитне гарде у потпуности спремне за рат - политички и идеолошки, у војној техници и материјалу", поручио је Ким, пренијела је КЦНА.

Пјонгјанг сваке године појачава ратоборну реторику у вријеме одржавања заједничких америчко-јужнокорејских војних вјежби због којих увијек долази до пораста тензија на подијељеном Корејском полуострву, наводи АФП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана